Nytt från retrovärlden v. 39

I skrivande stund har jag fortfarande Retrogathering på näthinnan. Lite besviken över att det bara var en dag kan jag dock inte vara annat än nöjd. Kanske borde man satsa mer på en utställningsdel – men i övrigt höll marknaden hög klass och årets diskussionspanel var både oväntad och intressant. Men under tiden som jag varit i Stockholm har det förstås hänt saker i retrovärlden som kan vara värda att berätta om.

Radiant silvergun

Det gäller fortfarande att trycka frenetiskt på knappar men det gäller att komma på vilka man ska trycka på.

När jag skrev min genomgång av Treasures Saturn-klassiker Radiant silvergun i slutet av januari var det fortfarande tänkt att spelet skulle göra entré på Xbox live arcade den 1:a februari. Av någon anledning dröjde det ända till nu men spelet är icke desto mindre välkommet för det.

Med tanke på det höga priset för en Saturn-version (minst en tusenlapp för ett begagnat ex) får det ses som en välgärning att spelet nu finns tillgängligt igen för ett betydligt beskedligare pris. Det här kan vara ett av de bästa vertikala shoot’em up-spel du någonsin kommer att spela, så nu finns det ingen ursäkt längre för att inte köpa det. I vanlig ordning får man i denna XLA-version skarpare grafik, co-op online, achievements och möjlighet att spara repriser av dina spelsekvenser. Tvekar du fortfarande så rekommenderar jag att du låter dig övertygas av min genomgång av spelet från tidigare i år.

retroguiden_understreckare

Det engelska ordet ’remake’ är populärt i dessa dagar och syftar oftast på att man gör ett helt nytt spel baserat på en gammal spelidé. Monkey Island-spelen är exempel på lyckade sådana. Lite mer ovanliga är ’demakes’, spel som skalas ned på ett eller annat sätt för att passa en (ofta) sämre hårdvara än vad spelet ursprungligen designades för.

Ett nytt sådant är PC-spelet Super smash land som dessutom är helt gratis. Det speciella med spelet, förutom att det innehåller det mesta ett Super smash-spel ska göra, är att det är gjort för att se ut, kännas och låta som ett Gameboy-spel.

Spelet finns att ladda ned här!

retroguiden_understreckare

Beastball_01Det börjar bli mer regel än undantag att rapportera om tidigare outgivna spel som nu hittat ut till fans och andra intressenter. Ett av de senaste är Megadrive-spelet Beastball som var en portning av Brutal sports football (Amiga, Jaguar). Spelet var ursprungligen tänkt att släppas även på Nintendos SNES men båda versionerna lades alltså ned. Dock ska åtminstone Megadrive-versionen ha nått någorlunda färdigt skick eftersom tidningen GamePro hann med att recensera spelet innan det lades ned. Kanske var deras recension en bidragande orsak till nedläggningen då de gav spelet det medelmåttiga betyget 2,5 av 5.

Spelet kan beskrivas som en korsning av amerikansk fotboll och Speedball II och nu finns det tillgängligt för nedladdning till din favoritemulator. Du hittar det i denna forumtråd!

retroguiden_understreckare

För de som ägde en dator som Spectrum i början på 80-talet, och laddade in spel från kassettband, måste följande nyhet ha setts som ren science fiction om någon hade förutspått den då. Men tack vare en ny app är det fullt möjligt att låta din Iphone agera bandspelare. Eftersom dåtidens kassetter i princip består av ljud skapade Iphone-utvecklaren Wojciech Lazarski en app som kan strömma Spectrum-spel via Iphonens hörlurs/handsfree-uttag. Dessutom är det direktkopplat till sajten World of Spectrums gedigna databas av spel och demos, så det finns hela tiden något nytt att prova.

Nu väntar jag bara på versioner för andra kassettbaserade datorer som Commodore 64, MSX och Amstrad. Dessutom vore det inte fel med en Android-version när han ändå håller på.

retroguiden_understreckare

Som avslutning tänker jag be om ytterligare 18 minuter av din tid. Men det blir de 18 bästa minuterna du kommer att spendera den här veckan. Youtube-användaren amanbow har tillsammans med ett fyrtiotal kollaboratörer gjort en lång musikalisk (och visuell) hyllning till allas vår Mario och de figurer som befolkar världarna han sprungit igenom under åren. Mario som fyller 30 år i år har verkligen en gedigen historia att se tillbaka på och den här musikaliska resan visar det mesta av de bästa ögonblicken under 30 år. Allt är ackompanjerat av remixversioner av musik från de olika spelen – skickligt ihopsatt till en enda musikalisk kärleksförklaring till spelvärldens störste.

Jag vet inte hur det är med er, men efter att ha sett den här videon hoppas jag på ytterligare 30 fina, fantastiska år!