Nytt från retrovärlden v. 41

I början av månaden spreds en nyhet som en löpeld på internet. Fans av fightingspel á la Street fighter fick något nytt att börja se fram emot då Hudson soft via Twitter basunerade ut att man börjat arbetet med ett femte spel i Bloody roar-serien.

Bloody roar debuterade på Playstation 1997 och utvecklades av japanska Eighting. Spelets clou var möjligheten att transformera sin spelfigur till ett djur och på så sätt fortsätta fajten med helt andra förutsättningar.

Eftersom Konami numera äger rättighetsinnehavaren Hudson soft var spekulationerna snabbt igång om huruvida några av Konamis andra karaktärer skulle få göra entré i serien. Castlevanias många huvudfigurer var ett exempel, Metal gear solid ett annat.

Dessvärre visade sig det hela vara en bluff och Twitterkontot är numera spärrat. Kanske kan det ändå komma något ur detta då uppmärksamheten varit stor. Smider Konami medan järnet är varmt kanske vi till att börja med kan få Bloody roar som nedladdningsbart spel på PSN?

För de som hemskt gärna vill se ett nytt spel i serien finns det en namninsamling på Facebook.
 

retroguiden_understreckare

Glover 2_002

Den lilla handsken är äntligen tillbaka.

Vad vore en sådan här nyhetssammanfattning utan att tipsa om prototyper som nu går att ladda ned till närmaste emulator. Flera sajter har satsat just denna sommar på att köpa upp och frigöra olika rom-filer så att resten av världen får en möjlighet att uppleva vad som aldrig blev av. Trenden pågår fortfarande och det senaste spelet ut är Glover 2 från Interactive studios (numera Blitz Games Studios).

Föregångaren släpptes till Nintendo 64, Playstation och PC och möttes av minst sagt svala recensioner. Denna version av Glover 2 är för Nintendo 64 och visar på en klar förbättring. Spelet är mer i linje med Banjo-Kazooie än Glover 1.

Rom-filen finns att ladda ned här.
 

retroguiden_understreckare

Från 1983 års Sorcerer’s apprentice (Atari 2600) till förra årets Epic Mickey har Disney-spel baserade på de tecknade figurerna gett många magiska stunder framför TV- och datorskärmarna. De riktiga glansdagarna kom i början på 90-talet då man släppte en rad framgångsrika titlar till dåtidens plattformar. Startskottet kom när ett skickligt utvecklarlag på Sega of America gjorde Castle of illusion starring Mickey Mouse 1990.

Nu har det uppmärksammats att Disney har ansökt om att varumärkeskydda termen Castle of Illusion. Vad detta innebär för framtiden återstår att se. Det kan vara allt ifrån ett nytt spel till en film baserad på spelet. Det minst kittlande alternativet är att det ”bara” innebär ett släpp på Virtual console. Inte för att det vore fy skam, men visst vore det häftigare med en HD-version av den gamla klassikern?
 

retroguiden_understreckare

Crash Bandicoot_prototype

Crash som vi aldrig tidigare sett honom.

Vi avslutar med några fler nyupptäckta alster där ute. Hidden palace är en sajt dedicerad till att dokumentera och sprida prototyper av spel, samt information om dem. Det senaste från signaturen drX är prototyper av Kingdom hearts II, Mickey mania för Mega-CD samt en tidig version av Crash Bandicoot 1.

Dessutom har man kommit över en officiell Game.com-emulator. Vad är så speciellt med den kanske någon undrar? Jo, innan detta släpp fanns det inget känt program som kunde emulera Tigers gamla bärbara konsoll. Nu går det visserligen inte att ladda Rom-filer med denna emulator, men förhoppningen finns att någon eller några kan studera koden och efter hand modifiera den.

Som en extra bonus har man även lagt ut en tysk debug-version av Pokemon ruby. Denna speciella version tillåter spelaren att skapa vilken Pokemon man vill, och dessutom finns en hel del extra funktioner som låter en experimentera med detta GBA-spel.

Ni hittar alla länkar här!