Nytt från retrovärlden v.4/2014

NWC-pokal

Något för spelhyllan?

Jag inleder nyhetssvepet denna gång med ett inköpstips för att förgylla din spelhylla där hemma. En samlare har nu lagt ut en auktion på Ebay med en autentisk pokal från Atlantas deltävling i Nintendo World Championships. Tävlingen som arrangerades 1990 höll kvaltävlingar i ett antal amerikanska städer, däribland Atlanta. Vinnarna i varje stad fick sedan åka till den stora finalen som anordnades på Universal Studios i Hollywood (en snarlik tävling förekommer i filmen ”The Wizard”).

Pokalen i auktionen vanns i Atlantas 11-årsklass av Jeremy Tomashek som är den enda tidigare ägaren. Det är dock ingen klassisk auktion, pokalen har istället ett så kallat ”köp nu-pris” som är satt till 2000 dollar vilket motsvarar knappt 13000 svenska kronor.

retroguiden_understreckare
 

System 3:s julklapp till Amigafansen

Fans av Amiga-spelet Putty har äntligen fått möjlighet att bekanta sig med uppföljaren Putty Squad, men det tog nästan 20 år. Spelet som släpptes till SNES 1994 utvecklades precis som det första även till Amiga men trots att det ryktades vara helt färdigt släpptes det aldrig.

De senaste åren har utvecklaren, klassiska System 3, ömsom lovat att släppa spelet och ömsom dragit tillbaka det löftet och länge såg det ut som att det skulle förbli outgivet. Men ett fan tog kontakt med företaget och förslog en lösning vilket nu alltså resulterat att spelet finns ute för gratis nedladdning via System 3:s webbplats.

Putty Squad beskrivs som ett klassiskt plattformsspel som visar upp den kreativitet som Amigan var känd för. Du kan ladda ned spelet och läsa mer här!

retroguiden_understreckare
 

Midwinter_01

Gigantiska Midwinter på väg tillbaka?

Var man inne på lite mer komplexa spel i slutet av 80-talet och dessutom var datorägare är chansen stor att man gjorde ett försök att fördjupa sig i spelet Midwinter. Det utvecklades av Maelstrom games och designades av Mike Singleton som inledde sin karriär med att utveckla spel för Commodores PET-dator.

Midwinter var en föregångare till dagens sandlådespel och blandade genrer i en salig röra som då hyllades som ett stort steg framåt för datorspel. Spelarean på 414.400 kvadratkilometer (!) är förmodligen den största i ett spel någonsin och detta alltså i ett spel som släpptes 1989. Hela spelet fick plats på ett par disketter och kördes på dåtidens 16-bitarsdatorer. Bara för att ge något att jämföra med så var spelvärlden i Skyrim futtiga 37 kvadratkilometer.

Midwinter som det såg ut när det begav sig.

Midwinter som det såg ut när det begav sig.

Nu är en modern version av spelet kanske på gång. Brittiska Chilli Hugger Software har arbetat i tysthet under förra året på vad de hoppas ska bli ett Midwinter som lever upp till Mike Singletons ursprungliga vision.
Målet är inte bara att göra en remake på spelet, utan att förverkliga Mikes ambitiösa design utan 16-bitarshårdvarans begränsningar” skriver Chilli Huggers grundare Chris Wild i ett pressmeddelande.

Skaparen Mike Singleton avled i sviterna av cancer i oktober 2012 men Dave Gautrey som programmerade originalet är inblandad som ansvarig för de tekniska bitarna. Förarbetet är gjort och nu hoppas man att kunna ta nästa steg i utvecklingsarbetet med en Kickstarter-kampanj i början av detta år. Går allt enligt planerna räknar man med att släppa spelet i början av 2015.

retroguiden_understreckare
 

ToeJam & Earl 3 ute nu för Dreamcast

I slutet av förra året skrev jag om att en samlare hittade en tidig Dreamcast-version av ToeJam & Earl III när han köpte ett exemplar av utvecklar-kitet Katana. Han skickade en förfrågan till Sega om han kunde få släppa spelet till allmänheten något som Sega dock inte svarat på. Däremot har seriens skapare Greg Johnson och Mark Voorsanger svarat att man inte har något emot att det släpps så länge ingen försöker sälja eller trycka upp skivor med spelet (hemmabrända versioner undantaget).

Dreamcast-versionen uppges skilja sig väldigt mycket från den som släpptes till Xbox 2002. De nio första nivåerna i spelet ska vara spelbara men därefter finns stor risk för buggar och kraschar.

Du kan läsa mer om spelet i den här forumtråden där du också hittar nedladdningslänken.

retroguiden_understreckare
 

Första bilderna från Project Y

Watermelon, som tidigare släppt det hyllade rollspelet Pier Solar, fortsätter att utveckla spel till Megadrive. Nu har de första bilderna från deras kommande beat-em-up/rollspels-hybrid släppts. Det återstår att se hur det ser ut i rörelse men att döma av dessa bilder ser det lovande ut.

ProjectY_02Spelets design och innehåll har tagits fram i samarbete med de fans som hittills stött projektet ekonomiskt vilket innebär att det kommer att bli ett slagsmålsspel med rollspelsinslag i en cyberpunk-influerad miljö. Man håller fortsatt små omröstningar på sitt forum för att bestämma olika detaljer i spelet. Än så länge finns inget releasedatum men man utlovar att det kommer att bli det näst största Megadrive-spelet någonsin. Vilket som är störst? Watermelons förra spel Pier Solar, så klart!

Du kan läsa mer och bidra till projektet här.

retroguiden_understreckare
 

My little pony bronifierar NES

Och så en lite mer personligt utvald nyhet. Under förra året ”kom jag ut” som ”Brony”. En Brony är en person av manligt kön som är ett fan av My little pony – oftast då den nya tecknade TV-serien Friendship is magic.

Nu kan alla Bronies glädjas över att MLP gör entré på Nintendos 8-bitarskonsoll. Dr Discord’s conquest heter spelet som baseras på Mega man 3. Men till skillnad från många NES-hacks där ute handlar det här inte bara om ny grafik. Istället har man lagt in helt nya nivåer, musik och fiender av vilka de flesta har någon koppling till andra klassiska NES-spel. Spelet kanske inte tilltalar alla men det är en teknisk bedrift utöver det vanliga när det gäller ROM-hacks.

Du kan ladda ned hacket här.

retroguiden_understreckare
 

Ny online-server för PS2-spel

Även om möjligheten fanns så var väl online-spelande ett av få områden där Playstation 2 inte briljerade. Där lyckades konkurrenten Xbox mycket bättre. Men Resident Evil: Outbreak var ett skinande undantag på Sonys konsoll, åtminstone i de delar av världen där man kunde spela online. För även om spelet erbjöd klassiskt Resident Evil-gameplay var det online med upp till tre andra personer som det verkligen kom till sin rätt.

De officiella servrarna är sedan länge nedstängda men nu finns återigen möjligheten att avnjuta Outbreak som det ursprungligen var tänkt. I Japan har en icke-officiell server startats upp och är öppen för alla som vill spela. Haken är dock att du måste ha en japansk utgåva av spelet liksom en konsoll som klarar av den japanska versionen förstås. Tack och lov är de än så länge ganska överkomliga på Ebay.

Du kan läsa mer om servern och hur du går till väga här.

retroguiden_understreckare
 

Omslags-designern Greg Martin avliden

Ett av många omslag Greg ritade.

Ett av många omslag Greg ritade.

Det händer att jag får anledning att lyfta fram sorgliga nyheter som dödsfall men oftast handlar det då om människor som varit med om att skapa de spel som i sin tur skapat outplånliga minnen hos miljoner spelare världen över. Men på den tiden när internet var långt borta och bilder från spel var få så blev spelomslagen desto viktigare. En som var med om att skapa en lång rad klassiska omslag var amerikanen Greg Martin och nyligen kom nyheten att han lämnat oss.

Greg började sin yrkesbana på klassiska animatören Hanna-Barbera och fick därigenom rita omslag till HB-spel som The Flintstones och The Jetsons. Det gav honom så småningom en väg in i spelbranschen och han kom sedan att rita omslag till en lång rad spel på olika format. Adventure Island, Bonk’s Adventure och de tidiga Du hittar tråden här.

retroguiden_understreckare
 

Nya spel på Internet Archive

Förra året tipsade jag också om The Internet Archive och de spel och datorprogram de lade ut för användning online. Nu har man utökat detta med emulerade konsoller och bortåt 1000 spel finns tillgängliga för dessa. Följande konsoller finns emulerade på sajten i dagsläget:

Atari 2600
Atari 7800
Bally Astrocade
Colecovision
Odyssey 2 (mer känt här som Phillips G7000)
Sega SG-1000

Du hittar IA:s ”Console Living Room” här.

retroguiden_understreckare
 

RetroN 5 försenad ytterligare

Multi-retrokonsollen RetroN 5 är efterlängtad men också försenad. Nu senast flyttade man fram releasedatumet till första kvartalet i år på grund av att man hittat fel i en del av de maskiner som var på väg att levereras. Efter att ha varit tysta ett tag meddelar företaget bakom RetroN 5 – Hyperkin – att april är ett nytt troligt datum för konsollen. De som förhandsbokat lär förmodligen ta det med en nypa salt men hålla sina tummar för att datumet håller denna gång.

retroguiden_understreckare
 

Shaq Fu 2 på väg?

2009 skrev jag om webbplatsen Shaqfu.com som lovade att befria världen från kalkonspelet Shaq Fu. Sedan dess har det dykt upp en sajt som lovar att göra det motsatta. Hur den kampen utvecklar sig får framtiden utvisa men fram till nu har spelet stått som ett varnande exempel för de som trott att det varit enkelt att marknadsföra sig själv i spelvärlden. Många trodde också att det skulle stanna där men i en intervju som utfördes på CES-mässan avslöjade Shaq att en uppföljare är på väg. Visserligen är det troligt att han skämtade men kanske är det inte så. I juni förra året försökte nämligen Shaqs bolag Mine O’Mine registrera 4 olika varumärken baserade på Shaq Fu. Så kanske tycker han att det är dags att rätta till ett 20 år gammalt misstag med en ny version av spelet?

Frågan kommer 1.43 in på videoklippet nedan.