Nytt från retrovärlden v.47/2013

7thGuest3_promo

Henry Staufs återkomst?

I mars förra året gick jag igenom CD-ROM-klassikern 7th Guest och konstaterade att det i likhet med Sierras Phantasmagoria var tekniskt sett imponerande, men mindre bra rent spelmässigt. Redan när det begav sig i mitten av 90-talet planerades tre spel i serien och 7th Guest följdes av 11th Hour men den tredje delen blev aldrig av. Företaget bakom spelen, Trilobyte Inc, gick sedermera i konkurs men återuppstod som Trilobyte Games 2010.

För en dryg vecka sedan drog man igång en Kickstarter-kampanj för att få möjligheten att göra The 7th Guest: 3. En uppföljare som återigen placerar spelaren i Staufs skräckinjagande hus. Man lockar också med följande moderna funktioner:

HD-video med riktiga skådespelare
CGI och specialeffekter
Extra handlingsinnehåll
Vackra, högupplösta bakgrunder
Pussel med fysiska egenskaper som renderas i real-tid
Över 20 pussel inuti det meta-pussel som är Staufs villa

Under det första dygnet rasslade det in över 10.000 dollar men efter det har det gått lite segare. I skrivande stund är man uppe i 66.900 dollar – en dryg tiondel av den begärda summan alltså. Det är dock en månad kvar så det ska bli spännande att följa Trilobytes jakt på finansiering. Når man sitt mål har man beräknat släppdatum för spelet i oktober 2015.

Du kan läsa mer om kampanjen här.

guiden_understrecknov2013

Nät-bibliotek erbjuder spelbara klassiker online

Något som varit på tapeten på sistone är frågan om hur man ska bevara spel och spelhistoria för eftervärlden. Senare denna månad anordnar Kungliga biblioteket i Stockholm ett seminarie där man kommer att ta upp frågeställningar som vilken bild vi kommer att ha av dagens spel i framtiden och vilka åtgärder som behövs för att göra gårdagens spel tillgängliga även imorgon. Ett problem som uppstått för just Kungliga biblioteket är att förlegade lagtexter förhindrar dem att göra kopior på de 5781 spel man hittills arkiverat – spel som nu börjar bli gamla och slitna.

Ute på internet finns The Internet Archive som försöker lagra kopior av webbsajter, videos och ljud- och textfiler. Dessutom gör man sitt bästa för att dokumentera och rädda kopior av mjukvara – såväl operativsystem, nyttoprogram och patchar som spel och demos. Bland plattformarna hittar man klassiska datorer som Apple II och ZX Spectrum men man lagrar även spel till PC (MS-Dos), Atari 2600 och Odyssey 2.

Under två år har man arbetat fram en webbversion av emulatorn MESS där mjukvara och spel för dessa klassiska maskiner kan testas. Även om Internet Archive erbjudit mjukvara tidigare är detta första gången som man kan testa direkt utan att behöva ladda ned den först. För tillfället erbjuder man ett femtiotal spel och program på detta sätt och bland dem hittar man Karateka (Jordan Mechners debutspel), Knight Lore (Ultimate play the game som senare blev Rare), Elite (David Brabens rymdklassiker) och Howard Scott Warshaws utskällda och mytomspunna E.T. The Extra-Terrestrial.

Du hittar projektet här.

guiden_understrecknov2013
Bomberman äntligen till C64

En gammal klassisk spelserie är Hudson softs gamla Bomberman. Det första spelet i serien släpptes först till en rad japanska datormodeller (PC-8801, X1, FM-7 m fl) 1983 och senare samma år letade sig versioner ut på den europeiska marknaden för MSX och ZX Spectrum. Mest känd torde NES-versionen vara som programmerades på 72 timmar utan sömn och sedan såldes i mer än 1 miljon exemplar.

En väldigt tydlig vit fläck på Bomberman-kartan har dock varit världens mest sålda hemdator – Commodore 64. I Polen har ett par personer dock arbetat oförtrutet i 10 år för att en portning av spelet ska bli verklighet och nu har man äntligen nått sitt mål. Samar productions heter demogruppen som ligger bakom spelet och deras version innehåller 32 banor, stöd för upp till fem spelare, två-knappars joystick-stöd och lösenordsbaserade spar-filer. Som om detta inte vore nog har man dessutom strött ut en hel del påskägg runt om i spelet.

Spelet har stöd för såväl PAL som NTSC och har dessutom optimerats för de som har förmånen att kunna köra det på en Commodore 128. Bomberland levereras på cartridge (fungerar även med C64GS) tillsammans med en snygg låda med manual, klistermärke och en affisch – allt för det facila priset av 25 pund för den fysiska utgåvan eller 1.99 pund för den digitala.

Du hittar mer information här.

guiden_understrecknov2013
SNK och Tommo i bråk över Neo Geo X

För SNK– & Neo Geo-fans har de senaste månaderna varit osäkra. Ett underligt bråk verkar ha blossat upp mellan SNK och licenstagaren Tommo där SNK helt plötsligt meddelade att man drog tillbaka rätten att tillverka och marknadsföra Neo Geo X med omedelbar verkan. Tommo i sin tur svarade snabbt att det hela var att betraktas som avtalsbrott och att man tänkte fullfölja överenskommelsen. Utifrån sett såg det ut som ett märkligt agerande från SNK sett till att företagen tidigare i år kommit överens om att förlänga Tommos licens till 2016.

-Vi fortsätter att sälja NEOGEO X-produkter, däribland NEOGEO X GOLD, arkadstickan, MEGA PACK vol 1 och CLassics vol 1-5. Licensen som tillåter Tommo att sälja och marknadsföra dessa produkter fortsätter att gälla, slog Tommos VD Jonathan Wan fast i ett pressmeddelande i början av oktober.

Sedan dess har inte mycket hänt och Tommo fortsätter att tillverka och distribuera konsollen. SNK har varit märkligt tysta i frågan men har inte heller dragit tillbaka pressmeddelandet där de meddelade uppsägningen av licensavtalet. Enligt Joachim Hasser på den svenska återförsäljaren Wendros har den europeiska agenten Blaze meddelat att Tommo och SNK kommit till någon slags förlikning i ärendet. Varför konflikten uppstod eller vad de nu kommit överens om har dock inte kommunicerats, varken från Tommos eller SNK:s sida. Det återstår att se om parterna nöjer sig med detta.

Jag testade Neo Geo X i början av året och recensionen kan du läsa här.

guiden_understrecknov2013
Ny Retro-tidning i januari 2014

RETRO_mockupDet är ingen hemlighet att tryckta tidningar har det tufft i dagens mediaklimat. Utbudet blir allt smalare och länge har det bara funnits en tidning värd namnet för den som är intresserad av retrospel och spelhistoria. Men brittiska Retro Gamer kommer snart att få sällskap på välsorterade tidningshyllor. Via en lyckad Kickstarter-kampanj har en rad amerikanska veteraner inom spelmedia gått samman för att skapa RETRO.

Bland de som knutits till tidningen finns namn som Jeremy Parish (IGN, EGM, Retronauts), Chris Kohler (Wired Magazine) och Kat Bailey (Joystiq, IGN). Innehållet kommer att behandla både retro och nyare konsoller och den planerade utgivningstakten är varannan månad med det första numret planerat till januari 2014.

Läs mer om den nya amerikanska retro-tidningen här.

guiden_understrecknov2013
DC-version av ToeJam III hittad

I slutet av 90-talet gick det länge rykten om ett ToeJam & Earl skulle dyka upp i en tredje del till Sega Saturn. Av det blev det inget men spelet hittade så småningom ut på marknaden via Microsofts Xbox. Vad en del kanske inte vet är att spelet ursprungligen var tänkt att släppas till Dreamcast men när Sega lade ner tillverkningen bytte utvecklarna spår till Xbox.

Ingenting har dock hittills läckt ut om hur långt man egentligen kom i arbetet med Dreamcast-versionen – förrän nu vill säga. Användaren “ZakhooiTM” på Assembler forums köpte i höstas ett exemplar av utvecklar-systemet Katana som en gång användes av utvecklare för att göra spel till Dreamcast. När han kopplade in den till sin PC upptäckte han en rad filer som härstammade från 2001. Det visade sig efter lite restaureringsarbete vara en fungerande tidig version av Dreamcast-versionen av ToeJam III.

Dock verkar det osäkert om allmänheten kommer att få chansen att testa spelet inom en nära framtid. Efter att ha utlovat en spelbar release har ZakhooiTM sedermera gått till Sega och bett om tillåtelse att släppa ut spelet, något som Sega hittills nekat honom. Han meddelar dock att han fortfarande jobbar på saken.

Du kan följa utvecklingen i den ursprungliga diskussionstråden här.

guiden_understrecknov2013
Sista europeiska titeln för PS2 & PSP

PS2_PES2014Den 7 november har för alltid markerats i historieböckerna som datumet då det sista spelet för Playstation 2 och Playstation Portable släpptes i Europa.

Sista titeln ut till dessa konsoller blev Pro evolution soccer 2014. Efter 13 respektive 8 år når vi alltså slutet av en era här i Europa och för trogna fans av konsollerna markerar detta att det kanske är dags att uppgradera sig med något nyare.

guiden_understrecknov2013
Ny video från Sony hyllar Playstations historia

Och vad passar då bättre att avsluta det här nyhetssvepet än med Sonys egen hyllningsvideo till Playstation-konsollerna.