Nytt från retrovärlden v. 48

Det var alldeles för länge sedan sist så här kommer återigen ett axplock av nyheter från retrovärlden.

Det var ett tag sedan det släpptes något nytt på Nintendo Wii:s Virtual console här i Europa. Medan japanerna fått en strid ström av gamla klassiker har Wii-ägarna i Nordamerika fått vänta tre månader, och vi i Europa nära på ett halvår.

I slutet av november försäkrade dock Nintendos vd i USA, Reggie Fils-Aime, i en intervju att Virtual console snart kommer att få nya tillskott. Exakt vad det innebär för Europa är svårt att säga, men nyligen bekräftade Capcom att Super street fighter II (med stöd för onlinespel) är på väg västerut. Dessutom finns ännu så länge obekräftade uppgifter om att Megadrive-versionen av Strider också kommer att dyka upp. Av någon outgrundlig anledning skall de båda publiceras av Sega och inte Capcom själva.
 

retroguiden_understreckare

Retrozone är nätbutiken som säljer spel, utvecklarverktyg, reservdelar och mycket mer till dina gamla TV-spel. Så här lagom till jul har de lagt till en annorlunda artikel till sitt ordinarie sortiment.

Glöm traditionella julkort. Istället kan du beställa din egen personliga jul-cartridge komplett med blinkande lampor och ett personligt meddelande för att skicka till just den där speciella retrospelaren i ditt liv. Beställer du tillräckligt många (och har nog med konsoller) kan du få kvarterets coolaste ljusslinga, vilket demonstreras i videon nedan.


 

retroguiden_understreckare

Nästa Rare-spel att släppas fri från ”osläppta spel”-dimensionen är Battletoads till Game boy advance. Battletoads hade en kort men omtalad sejour i början på 90-talet där de genom hög svårighetsgrad men gott hjärta gjorde satir av dåtidens svar på Hello KittyTurtles. Det är nu över 17 år sedan vi sist såg något nytt med de gröna paddorna.

Nu står det dock klart att Rare alltså hade långt gångna planer på att väcka liv i serien igen. Förutom den här GBA-versionen fanns också planer på ett Xbox-spel.

Och som om det inte vore nog har man också grävt fram en prototyp av det som skulle ha blivit Banjo Kazooie: Grunty’s revenge till GBA. Båda dessa titlar finns att ladda ned här.

En lista över fler nysläpp av antingen prototyper, nya eller gamla fullständiga spel hittar du längst ned i denna artikel.
 

retroguiden_understreckare

En av de mer uppmärksammade händelserna den senaste månaden involverade Nintendo och djurrättsorganisationen PETA. De sistnämnda riktade nämligen massiv kritik mot Nintendo för att de låtit Mario ta på sig en mårdhundsdräkt (Tanooki suit/Tanuki-dräkt) i Super Mario 3D land till Nintendo DS.

Enligt PETA är dräkten skadlig för mårdhundar som ras och vad värre är uppmuntrar spelinslaget till att göra riktiga djurkostymer.

Super Tanooki skin 2DSom om det inte vore bisarrt nog har PETA dessutom låtit lägga upp ett Flash-spel på sin hemsida där man får kontrollera en flådd mårdhund som jagar den flygande (flyende) Mario i ett Super Mario-liknande upplägg. Och just det, sa jag att det dryper blod om Marios mårdhundsskinn?

Det kan verka underligt då PETA tidigare varit tysta vid alla andra övertramp Mario har gjort för att rädda sin prinsessa (hoppa på sköldpaddor, tvättbjörnsdräkten i SMB3, groddräkten i samma spel etc.) Enligt ett uttalande till amerikanska sajten Pcmag.com hävdar dock PETA att attacken på den gamle spelikonen inte ska tas på så stort allvar. De hävdar att utspelet och Flash-spelet gjordes med glimten i ögat för att få människor att avstå att köpa riktig päls.

Bedöm själva, spelet och PETA:s budskap hittar ni här.
 

retroguiden_understreckare

För retrospelare på resande fot finns det några alternativ därute. Förutom att modda sin PSP kan man investera i en Xperia PLAY, Gamepark 32, GP2x och i början på nästa år också Pandora.

För ett par veckor sedan gick Blaze Europe ut med nyheten att man lanserar en bärbar konsoll kallad GameGadget. Blaze lovar att den är så revolutionerande att den kommer ändra på hur spel spelas, utvecklas och säljs.

GameGadgetParallellt med konsollen utvecklar man ett distributionssystem där man ska kunna skaffa sig nya spel och program – när som helst, var som helst. Man gör liknelsen med Apples App store och tanken är att spel som inte går att få tag i ska kunna återlanseras där. Blaze skulle med andra ord lika gärna kunna ha nämnt Virtual console eller något av de andra digitala distributionssätten som finns till dagens konsoller.

Fördelen, menar Blaze, är att rättighetsinnehavarna inte ska behöva investera pengar i att modifiera spelen för att passa den nya plattformen. Istället ska de kunna släppas i sin originalform med precis samma programkod som när det först begav sig.

Detta hoppas Blaze ska ge alla spelare friheten att välja precis vilka versioner av gamla spel som man vill spela. Det hänger förstås på om rättighetsinnehavarna vill släppa till. Ännu så länge finns inga säkra uppgifter om hur hårdvaran ser ut men det ryktas om att den med lätthet ska klara av 16-bitarsspel.

Till skillnad från den nästan chockerande dyra Pandora kommer GamerGadget att kosta betydligt mer beskedliga 99.99 engelska pund, vilket motsvarar ungefär en tusenlapp. Lanseringsdatum är satt till januari nästa år och det ska onekligen bli spännande att se vilka spel som blir först ut.
 

retroguiden_understreckare

Så till sist en mer personlig sak. Jag vill i och med detta ta tillfället i akt att offentligt avtacka min producent och välgörare Tobias Johansson som av personliga skäl kommer att ta sin hand ifrån Retroguiden. Tobias har stöttat Retroguiden framför allt ekonomiskt sedan lanseringen för ett år sedan och har varit en fantastisk resurs under den här tiden, men allting har en ände och så också detta. Under det här året har mycket hänt, inte minst i form av ny sajt, egen domän och ett fantastiskt 3-årsfirande i somras.

Retroguiden har hittat en passande kostym och känns flygfärdig. Därför är det ett utmärkt tillfälle för Tobias att lämna skutan. Ni som läser Retroguiden kommer dock inte märka så stora förändringar då Tobias mest verkat bakom kulisserna. Dessutom kommer han fortfarande att bidra en del med design och förstås som programledare i Retroguidens oregelbundna podcast. Jag skickar en stor kram och ett varmt tack till Tobias!
 

retroguiden_understreckare

Nedan följer en förteckning över fler nya retrorelaterade spel som släppts antingen till försäljning eller fri nedladdning.

Atari Jaguar
Kobayashi maru
Spelet kan köpas eller laddas ned gratis här!

Commodore 64
Canabalt
Finns att ladda ned gratis här!

Philips G7000/Odyssey2
Astro dodge
Mayhem
Finns att köpa här!.

Sega Master system
Bios prototyp v1.0
Choplifter prototyp
Hang-on & Safari hunt prototyp
Transbot prototyp
World grand prix prototyp
Dessa kan laddas ned gratis här!