Nytt från retrovärlden v.50

Återigen var det alldeles för länge sedan så nu är det återigen dags för att doppa tån i floden av retrorelaterade spel-nyheter. Denna lilla omgång bjuder på både glädje och sorg men också en hel del hopp för framtiden.

Vi inleder med ett efterlängtat spelsläpp till NES. Indie-utvecklaren Sivak games släppte i februari 2010 det populära NES-spelet Battle Kid: Fortress of peril. Idag, nära tre år senare, släpptes den efterlängtad uppföljaren Battle Kid 2: Mountain of torment. Spelet finns tillgängligt via distributören RetroZone från 36 dollar.
 

retroguiden_understreckare
 

Många av de närmast sörjande har knappast missat att en av de mest inflytelserika tidskrifterna om spel, datorer och konsoller på 80- och 90-talen har börjat ge sig till känna igen. Svenska Hemdatornytt var tidningen som försökte tillgodose så många intressen som möjligt och blev genom det en slags enande bro mellan Atari- och Amiga-ägare, Spectrum- och C64-ägarna och inte minst Nintendo- och Sega-anhängarna.

Sedan en tid tillbaka har tidningens grundare arbetat ihärdigt med att skanna in alla gamla nummer och lägga upp på webbplatsen Hemdatornytt.se, detta med god hjälp av frivilliga krafter runt om i landet. Någonstans där har även en tanke om att återskapa tidningen grott och numera är första numret tillgängligt. Premiärnumret bjuder på en blandning av gammalt och nytt material med tillbakablickar, nyheter, jämförelser och självklart speltester. Priset på nypremiärnumret skiljer sig inte mycket från när det begav sig på 90-talet – 24:90. Så klicka här och köp dig ett exemplar å det snaraste. Tidningen är även optimerad för läsplattor!
 

retroguiden_understreckare

För de som hade nöjet att växa upp under 80- och 90-talen finns säkert fina minnen av den tidens mötesplatser för oss spelnördar – arkadhallarna. Dessa etablissemang har slukat åtskilliga veckopengar för hundratusentals barn & ungdomar genom åren. Idag är de i bästa fall en spillra av sitt forna jag och det är egentligen bara i Japan de kan sägas fortfarande blomstra på något sätt.

Ett nytt Kickstarter-projekt ger dock ett visst hopp inför framtiden. ”Epic arcade project” är ett skotskt projekt med syfte att skapa en arkadhall med gamla tiders spel som ska kunna locka hugade spelare från hela världen. I USA finns redan liknande retrohallar där man för en fast entréavgift sedan får spela så mycket man vill inne i lokalen. Skulle det hela bli verklighet i Edinburg kanske man kan börja hoppas på något liknande i Sverige. Insamlingen har dock gått trögt. Med 20 dagar kvar är man långt ifrån det mål på 285.000 pund som man vill uppnå.
 

retroguiden_understreckare

Konix multisystem var en spelkonsoll med viss potential som aldrig nådde ut på marknaden. Det var joystickstillverkaren Konix som drömde fram en konsoll med ett stort fokus på nya och annorlunda sätt att interagera med spel i hemmet – mycket influerade av arkadspelens variation. Konsollen designades som en slags arkadkontroll som kunde förvandlas till ratt, flygplansspakar eller motorcykelstyre. Dessutom utlovades extra funktioner som till exempel Force feedback, något som näst intill var en exotisk fantasi på den tiden. Med ett tänkt releasedatum 1990 skulle denna brittiska konsoll stoltsera med prestanda som kunde konkurrera med Atari ST och Amiga. Bland annat sades den vara utmärkt för polygonuppbyggda spel som Starglider 2 och Starwing.

Den troligaste orsaken till att konsollen aldrig släpptes var att Konix helt enkelt fick slut på pengar. Det fanns dock intresse från andra om att utveckla konsollen, däribland amerikanska spelutvecklaren Lucasarts(!), men någon försäljning av rättigheterna blev aldrig av.

Allt om Konix multisystem och lite till kan man läsa på den sajt som även är hem för emulatorn Slipstream. Här finns affärsplaner, dokumentation, bilder och mycket mer. Legendaren Jeff Minter har även nyligen släppt sin portning av klassikern ”Attack of the mutant camels” så numera kan man få sig en hyfsad uppfattning om hur det hade varit att spela på konsollen om den hade släppts.


 

retroguiden_understreckare

Tidigare i år nåddes vi av nyheten att de sista resterna av Psygnosis slagit igen portarna. I början av månaden kom nästa dödsbud i form av Eurocoms nedläggning. Sedan starten 1988 har Eurocom legat bakom ett 60-tal titlar varav det stora flertalet är portningar mellan olika plattformar.

Första spelet ut var action-rollspelet Magician som släpptes till NES 1990. Därefter hittar man titlar som Spot goes to Hollywood, Duke nukem 64 och nu senast Goldeneye 007: Reloaded.
 

retroguiden_understreckare

En samlare i Frankrike har lagt ut en komplett samling med alla PAL-utgivna Dreamcast-spel till försäljning på Ebay. Det rör sig alltså om 216 spel och paketet inkluderar även en konsoll med tillbehör samt 57 specialversioner av olika spel som släppts i begränsad upplaga eller i begränsade områden. Alla spel uppges vara helt fria från hack, repor eller andra defekter på såväl skivor som fodral och manualer.

Priset kan dock visa sig bli ett problem för många då samlaren vill ha 50.000 euro. Och kanske är det en väl hög värdering då detta är andra gången han lägger ut samlingen på Ebay?
 

retroguiden_understreckare

Och så till sist ett litet påskägg man kanske kan spendera julledigheten med att hitta. Det har nämligen visat sig att Activision petat in en Atari 2600-emulator i Call of duty: Black ops II. För den som vill spela dessa klassiska Activision-spel (Pitfall II, H.E.R.O. samt Kaboom) krävs att man först går in på multiplayer-banan Nuketown 2025. Väl där behöver man enligt uppgift springa runt och pricka huvudena på de dockor som finns utplacerade på mindre än en och en halv minut. Lyckas man med detta kör emulatorn igång på en TV som finns i närheten. Enligt videon från IGN nedan kan det dock krävas att man hjälps åt för att hinna med alla dockor inom tidsramen.