Nytt från retrovärlden v. 50

Det är dags för årets sista titt på en del av det som är nytt och hett i retrospelsvärlden. Den här gången innehåller nyheterna så vitt skilda saker som grekisk mytologi i 3D-tappning och gatuvåld.

Kid Dracula

Kid Dracula - du hittar inte många NES-spel som är mer "Kawaii" än det här!

Onlinebutiken RetroZone har, förutom ”julkorten” jag tipsade om för två veckor sedan, nu också släppt en nygammal titel till NES. Det handlar om det japanska spelet Akumajo Special: Boku Dracula-kun (Demon castle special: I’m Kid Dracula). Kid Dracula, som spelet också kallas, släpptes av Konami till Famicom 1991 som en spinoff till/parodi på Castlevania-serien.

RetroZone har nu alltså förvärvat rättigheterna till att ge ut spelet på nytillverkade kassetter för hugade spekulanter i hela världen. Dessutom har man varit vänliga nog att översätta hela spelet till engelska. Kid Dracula kostar 40 dollar och kan beställas här.
 


 

retroguiden_understreckare

Protovision_4playergames

4 spel för 4 spelare i en förpackning.

Det tyska företaget Protovision bildades 1996 och förutom att publicera sina egna spel agerar de även utgivare och distributör för andra indie/homebrew-utvecklare. Nu firar de 15 år i branschen med att ge ut samlingen 4 Player Games Compilation – fyra spel för fyra spelare till Commodore 64. Spelen, som levereras på disketter är Bomb Mania, Tanks 3000, Hockey Mania och Team Patrol.

Allting paketeras i en snygg förpackning med manual och vill man få ut max av spelen kan man även beställa en 4-spelaradapter till ett rabatterat pris. På deras hemsida hittar ni all info samt demos till flera av spelen de ger ut.
 

retroguiden_understreckare

En annan ny samling till Commodore 64 är Shoot em up destruction set 2 som innehåller 4 spel från den svenske SEUCK-legenden Alf Yngve. SEUCK står för Shoot em up construction kit och är ett program för att göra klassiska shoot’em up-spel utan allt för mycket förkunskaper.

I samlingen ingår de tidigare outgivna titlarna Bloodwheels och 2,000 Kung-Fu Maniacs (uppföljare till – ja just det, 1,000 Kung-Fu Maniacs) samt uppdaterade versioner av Super Tau Zeta och Trojahn. Dessutom ingår bonusspelet Forgotten Forest som jag berättade om här.

Samlingen finns tillgänglig från c:a 20kr på kassett, diskett och som digital nedladdning på Psytroniks webbsida.
 

retroguiden_understreckare

Kid Icarus_01Kid Icarus: Uprising var en av titlarna jag testade inför lanseringen av Nintendo 3DS och den är planerad att släppas under våren nästa år. Nu har också Nintendo deklarerat att det första spelet i serien, Kid Icarus, kommer att släppas till den nya 3D-plattformen.

I likhet med övriga spel i 3D Classics-serien (Excitebike, Urban champion m fl) kommer Kid Icarus att få en nödvändig anpassning till 3DS-formatet. Spelet har inte fått något releasedatum än (Bergsala anger januari-mars) men en källa har angett 5:e januari.
 

retroguiden_understreckare

Ingen nyhetsgenomgång utan nya nedladdningsbara spel numera. Det är personerna bakom Sega-forat SMSPower som fortsätter att dela med sig av nya, gamla fynd. Denna gång är det bland annat en ganska tveksam Master system-version av arkad-klassikern Xevious. Övriga spel att släppas denna omgång är Challenge derby, Sokoban, Desert strike, Hook, Junction och Riddick Bowe boxing – de fyra sistnämnda för Gamegear.

Spelen kan du läsa mer om och ladda ned här.
 

retroguiden_understreckare

Till sist tar jag upp en gammal personlig favorit. Det är svårt att tänka sig att det nu är tio år sedan Rockstar revolutionerade actiongenren med Grand theft auto III, men så är alltså fallet. För att uppmärksamma detta har man anpassat spelet till dagens smarta mobiltelefoner och släppt versioner för såväl Android som Iphone och Ipad.

GTA III kostar strax över 30 svenska kronor och finns ute nu på både Android market och App store. En recension kommer förhoppningsvis i början av nästa år.