Nytt från retrovärlden v.51/2013

Skyskrape_Pong

Höghus blir rekordstor spelskärm

I inledningen till filmen ”Now you see me” utför Jesse Eisenbergs karaktär ett korttrick där han visar upp det valda kortet på ett höghus. Tidigare i år skedde något liknande i verkligheten när universitetsprofessorn Frank Lee återskapade det klassiska arkadspelet Pong på ett 29-våningshus i Philadelphia i USA.

Byggnaden förvandlades tillfälligt till en skärm där hundratals monterade LED-lampor gav liv åt spelet. Spelkontrollen var en stor joystick monterad på ett bord ungefär 1.6 kilometer bort. Lokala retrospelare fick möjligheten att prova på att spela och som om det inte vore nog fick man också testa Space invaders och Tetris på den gigantiska husskärmen.

I mitten på november fick de inblandade ett glatt besked när Guinness rekordbok meddelade att Frank Lee numera innehar världsrekordet i kategorin ”största arkitektoniska TV-spelsskärm”.

guiden_understrecknov2013

Klassiska Archon blir brädspel

Tidigare har jag skrivit om Spelpappan – alias Jimmy Wilhelmsson – och hans bokprojekt ”C64 Made Me Who I Am”, men det är inte allt han sysslat med på sistone. Under sen-hösten och den tidiga vintern har Spelpappan även arbetat med att överföra 8-bitklassikern Archon till ett fungerande, fysiskt brädspel. Efter ett inköp av en 3D-skrivare tidigare i höstas gav han sig i kast med att försöka överföra det schack-liknande Archon till fysisk form. Under hösten har man kunnat följa hans framsteg i ett antal bloggposter och någon gång efter jul tror han sig kunna presentera det färdiga resultatet med regler och allt.

Detta har gett eko ute i världen med artiklar och inlägg på sajter och forum i bland annat Nordamerika, Ungern och Grekland. Denne produktive man har uppenbarligen många strängar på sin lyra och det ska bli intressant att se vad som kommer från Spelpappan härnäst.

guiden_understrecknov2013

RetroN 5 dröjer till 2014

HyperkiN5_trasigMånga hade sett fram emot releasen av Hyperkins nya RetroN 5. RetroN är konsollen som ska kunna spela upp spel från en rad olika format – bl a NES, Game boy, Megadrive och Snes.

Nu har dock releasen blivit uppskjuten till nästa år på grund av att man upptäckt en del konsoller med felaktiga eller trasiga pinnar i kontakterna. Det finns fortfarande inget nytt releasedatum utannonserat mer än att man siktar på att kunna släppa konsollerna under första kvartalet nästa år.

Pressreleasen hittar ni här.

guiden_understrecknov2013

Neo Geo X hackad

I det förra nyhetssvepet skrev jag om rättighetsbråket mellan Tommo och SNK rörande Neo Geo X. Nu kommer lite roligare nyheter om konsollen (som jag testade här) som kanske också kan sätta lite extra fart på försäljningen.

En grupp på Facebook har nyligen lyckats hacka konsollen och arbetar på att föra över emulatorer till den. Redan nu har man släppt alla filer och instruktioner som behövs för att hacka sin konsoll men för den som finner det för avancerat är man i färd med att släppa ett paket kallat NGX Tools – ett paket med en kortläsare + adapter. För tillfället verkar paketet dock försvunnet från den utannonserade återförsäljaren Play-Asia.com och anledningen skall vara att ”någon” försöker stoppa det hela. Det är nog ingen vild gissning att tro att det är Tommo/SNK.

Facebook-sidan hittar ni här.

guiden_understrecknov2013

Shen Mue får tillbaka rösten

Få spel eller spelserier har sådana hårdnackade fans som Shen Mue. Serien blev en stor förlustaffär för Sega och det i kombination med att man slutade tillverka Dreamcast har gjort att den tredje delen i sagan lyst med sin frånvaro.

Bland fansen anses spelen vara mästerverk och många spelar dem än idag, men i ärlighetens namn skall sägas att de var långt ifrån fläckfria även med den tidens mått mätt. En av de värsta sakerna har varit de västerländska röstinsatserna som är några av spelhistoriens värsta. En anledning till det var att skaparen Yu Suzuki till exempel anställde många röstskådisar efter utseende istället för röst- eller skådespelartalang.

Nåja, några hackare har hittat ett sätt att råda bot på detta där de återinfört de japanska originalrösterna och istället lagt på textremsor för de engelskspråkiga spelarna. Projektet är också helt kompatibelt med uppföljaren vilket innebär att det inte ska vara något problem att importera sitt sparade spel i Shen Mue 2.

guiden_understrecknov2013

Nya spel för Commodore 64

MicroHexagonEngelska sajten RGCD anordnade i slutet av november den tredje upplagan av sin årliga programmeringstävling vilken resulterade i inte mindre än 12 nya spel för klassiska hemdatorn Commodore 64. Bland de nya spelen finns helt nya spelkoncept såväl som konverteringar av gamla klassiker och flera av dem ser riktigt bra ut. Det bästa av allt? Spelen finns tillgängliga för gratis nedladdning för den som vill prova.

Alla titlar skall fungera på en riktig C64 (med förslagsvis en flash-cartridge) eller i närmaste emulator. Själv rekommenderar jag Micro Hexagon som är en sådan där konvertering som egentligen inte ska vara möjlig på en C64.

Du hittar spelen med beskrivningar och nedladdningslänkar här.

guiden_understrecknov2013

Spelbara tårtor för bröllopet

Vi som växte upp under spelbranschens barndom på 80- och 90-talen börjar nu närma oss en ganska giftas-mogen ålder. Det har ett ambitiöst amerikanskt företag nu bestämt sig för att försöka slå mynt av. De har nämligen börjat marknadsföra bröllopstårtor som förutom att vara fullt ätbara även fungerar som bakgrund för spelbara versioner av klassiska spel.

Tårtan fungerar helt enkelt som en duk som spelet projiceras på och i exempelvideon nedan skymtar klassiker som Donkey Kong, Dig dug och Sonic the Hedgehog, men i teorin ska det gå att projicera lite vad man vill.

guiden_understrecknov2013
 

Etiketter: , , ,