Nytt från retrovärlden v. 8

Det var ett tag sedan sist men i gengäld ger det en extra-späckad nyhetspost. Dags igen alltså att ta en titt på intressanta retrospelsrelaterade händelser från den senaste tiden.

Vill man försöka se in i framtiden för att utröna vilka spel som kanske kommer till nedladdningstjänster som Virtual console finns det några knep. Ett av de bästa är att hålla koll på Australiens censurbyrå (i brist på bättre ord). För att få släppa ett spel i Australien måste dess innehåll först klassas och godkännas av denna statliga myndighet.

Fördelen för oss nyfikna konsumenter är att varje ansökan är offentlig och dyker upp i myndighetens databas. Den är nämligen tillgänglig för vem som helst att söka i. Nu är det dock ingen garanti för att spelet kommer hit, eller släpps överhuvudtaget. Men en sökning på de senaste tilläggen i databasen skänker åtminstone hopp till europeiska fans.

Senaste alstren att få klassificering inkluderar SNK:s Samurai shodown IV och Atlus Persona 2.
 

retroguiden_understreckare

Men det händer också att spel tas bort från de olika digitala spelkatalogerna. Den senaste i raden är Konamis gamla NES-titel Teenage mutant hero turtles. Som vanligt har man inte uppgett någon orsak men en inte allt för vågad gissning är att det har med rättigheter att göra. Med tanke på att det inte handlar om någon av de bättre Turtles-spelen så får väl detta klassas som en mindre förlust.
 

retroguiden_understreckare

RE GBC_03

Miljöerna känns igen i GBC-versionen.

Trodde du att Resident evil: Revelations var årets största RE-spelsläpp? Glöm det! Här har du RE-spelet som verkligen är något att sukta efter – en Gameboy color-version av Resident evil. Det uppskattas att det var till 90% färdigt när Capcom bestämde sig för att överge utvecklingen. Man var enligt källor inte övertygade om att det slutliga spelet skulle glädja konsumenter, och förstås, Capcom själva. Spelet designades av engelska HotGen och var faktiskt en direkt konvertering från Playstation-originalet. Åtminstone så direkt som en konvertering mellan de två formaten kan bli.

Tack vare en publik insamling har nu två kassetter med olika versioner av spelet gjorts tillgängliga för allmänheten vilket får ses som ganska ovanligt. För det mesta är det svårt att få tag på en version av ett spel som någon samlare är villig att släppa ut till spelhistoriker och andra nyfikna.

Spelet är till stora delar spelbart och förvånansvärt troget originalet. Så för fans av Resident evil kan det kanske vara av intresse att ladda ned filerna till närmaste emulator och testa. Just nu pågår dessutom febril aktivitet på olika romhacking-sajter för att dissekera och studera de båda versionerna. Det har redan lett till en patch för att åtgärda några buggar och längre fram är det inte omöjligt att vi får se spelet 100% färdigställt. Helt klart är att det visar upp att Gameboy color var kapabel till en del imponerande saker den aldrig fick erkännande för.

Filerna hittar du här.
 

retroguiden_understreckare

NeoGeo_ny_konsoll

Så här kan den komma att se ut. Om den kommer ut.

Det blir allt mer uppenbart att 2012 kan bli de bärbara konsollernas år. Förra året lanserades Nintendos 3Ds och i år tar Sony upp kampen med sin PS Vita. Men i skuggan av dessa giganter släpps två andra bärbara konsoller som kommer att bli intressanta för de som gillar att spela retrospel.

Den ena kommer från den gamla hårdvarutillverkaren SNK, företaget bakom bland annat arkadkonsollen Neo geo. I slutet av 90-talet släppte man också ett par mycket kompetenta bärbara konsoller, Neo geo pocket + color, som var tänkt att konkurrera med Gameboy. Nu är det alltså dags igen!

Enligt den information som sipprat ut hittills ska maskinen ha en 4.3″-tums LCD-skärm, A/V-utgång, uttag för hörlurar, 2 GB internminne samt uttag för SD-kort. Storleken uppges vara något större än en Iphone-liknande smartphone. 20 stycken Neo geo-klassiker uppges följa med konsollen när den släpps och bland dessa hittar vi Metal slug, Samurai shodown, King of fighters ’94 och Fatal fury.

Konsollen har än så länge inget bekräftat namn, pris eller releasedatum så det återstår att se om den blir verklighet framöver.
 

retroguiden_understreckare

Bärbar konsoll nummer 2 innebär också den första nya konsollen från Storbritannien på nästan 20 år. GameGadget är en Linux-baserad konsoll som fått smeknamnet ”Retrospelarnas Ipod”. Den skall vara tillgänglig både för etablerade utvecklare att distribuera sina äldre spel på, men också för nya indie-utvecklare.

Nu har mer information gjorts tillgänglig om Gamegadget och den kommer att släppas 30:e mars till ett förväntat pris på 99.99 pund vilket alltså motsvarar ungefär en tusenlapp i svenska pengar.

Specifikationerna ser ut som följer:
Processor: 433mhz dual core
Internminne: 64 MB RAM/2 GB flash RAM
Kontroller: Styrkors, 2 axelknappar, 4 frontknappar, Start-, Select- och Reset-knappar
Ljudutgångar: Stereohögtalare, hörlursuttag & TV-out
Skärm: 3.5 tums LCD
Upplösning: 320 x 240px (16-bits färg)
Batteri: Uppladdningsbart, Li-Ion
Lagringsplats: SD/SDHC
Utgång: Micro USB
Mått: 140 x 75 x 16 mm

Samtidigt med konsollen lanserar man även en egen nedladdningstjänst av iTunes-typ. Vad spelen kommer att kosta är oklart i dagsläget, men man kommer inte att införa fast priser á la GOG, utan prissättningen är helt upp till varje tillverkare. Ni kan läsa mer på GameGadgets webbsida.
 


 

retroguiden_understreckare

Senaste spelet att få en release på klassisk NES-cartridge är Assimilate från Nessylum Games. I spelet styr man ett UFO (!) och det är upp till spelaren att kidnappa så många människor som möjligt. Som så många gånger förr släpps denna nyproducerade indie-titel via nätbutiken Retrozone. Priset ligger på 45 dollar exklusive frakt för kassett, manual och förpackning. Nöjer man sig med kassetten och manualen går det löst på 35 dollar. Det skall dock nämnas att spelet är designat för NTSC och kan därför agera lite annorlunda än tänkt i en PAL-konsoll.

Spelet beräknas kunna skeppas 17:e mars och det kan förbokas här!
 

retroguiden_understreckare

Och när vi ändå är inne på NES kan jag släppa ytterligare en bomb (bland de som inte kände till det). Squares fan-favorit Final Fantasy VII släpptes i en NES-version! Jodå, du läste rätt. Den flera CD stora RPG-klassikern portades faktiskt så sent som 2005 av den kinesiska utvecklaren ShenZhen Nanjing Technology till Nintendos gamla 8-bitarskonsoll. Det ska dock sägas på en gång att detta inte var en officiell portning och hade inget stöd från Square-Enix.

Den här kult-titeln är imponerande men den har av förståeliga skäl saknat en hel grafik och story från originalspelet. Detta har en grupp entusiaster velat råda bot på och de släpper undan för undan uppdaterade versioner som sägs följa Playstation-originalet på ett mycket trognare sätt. Dessutom har spelet i och med detta fått en engelsk översättning vilket gör det mer spelbart för oss här i väst. Det är fortfarande under utveckling, men den som vill testa redan nu kan hitta diskussionstråden (med de senaste uppdateringarna) här!
 


 

retroguiden_understreckare

Sega Dreamcast var under en del av sin allt för korta livstid verkligen ett hem för drömmar. Konsollen stod som värd för ett antal oförglömliga titlar. En av de mest minnesvärda är skateboard-titeln Jet set radio och för de som inte var med då är det svårt att beskriva vilket avtryck spelet faktiskt gjorde. Även om Sega ännu inte offentliggjort att det är just Jet set radio det handlar om, är det svårt att tro att det handlar om någon annan DC-titel när man ser den trailer som släppts. Avgör själva!
 


 

retroguiden_understreckare

I den förra nyhets-posten av det här slaget skrev jag om en kontroversiell intervju som sajten Hardcore gaming 101 publicerat. Intervjun var med översättaren Agness Kaku som bland annat arbetat med en hel del Konami-spel. I samband med artikeln började man också göra en hel del material tillgängligt för nedladdning. Det handlade bland annat om manualer, officiella översättningar och original-manus. Av allra störst intresse var de filer som rörde Metal gear solid-spelen.

Men säg den lycka som varar för evigt. Sedan dess har Konami bussat sin juristavdelning på HG101:s webbhotell som därmed tog bort alla filer relaterade till Metal gear solid. Hann man inte med att ladda ned dem är de nu enligt HG101:s redaktör för evigt borta.
 

retroguiden_understreckare

Till sist ska jag förstås ta upp den kanske största snackisen den senaste tiden.
Den före detta Lucasarts-legenden Tim Schafer, som bland annat har Monkey island, Full throttle och Psychonauts på sitt samvete, drog igång en s k Kickstarter-insamling för att lägga grunden till ett nytt äventyrsspel. Det gick över förväntan och i skrivande stund har 64.815 bidrag till ett värde av 2.221.839 dollar donerats till utvecklingen av spelet. Målet som sattes upp var blygsamma 400.000 dollar.

Vill du själv vara med och bidra hittar du allt du behöver här.

Cognition_02

Jane Jensen är i farten igen och Cognition ser lovande ut.

I skuggan av denna gigantiska insamling har ett annat spel, med en annan gammal peka/klicka-legend inblandad, överträffat sitt Kickstarter-mål. Cognition: An Erica Reed thriller är ett nytt planerat äventyrsspel från Phoenix online studios i samarbete med Khaeon Gamestudio och självaste Jane Jensen. Jane som förr-förra året gjorde en slags comeback med Gray matter kommer att fungera som konsult och bidra med sina unika erfarenheter när spelets handling och manus skall utvecklas.

Phoenix online har tidigare släppt ett antal freeware-titlar i Sierras gamla Kings quest-serie inklusive nyversioner av några av de gamla spelen. Cognition blir deras första kommersiella spel.