Nytt från retrovärlden v.8/2015

NorthandSouth_remake

The Bluecoats: North vs South

Det formligen sprutar ut remakes på gamla klassiker. Indiescenen har exploderat de senaste åren och de digitala distributörerna har ökat möjligheten för små utvecklare att få ut sina alster. Ett resultat är att vi ser allt fler remakes och återutgivningar och en av de senaste är det finfina The Bluecoats: North vs South. Spelet baserades på den belgiska serien Les Tuniques Bleues där man mot datorn eller en kompis utkämpade en humoristisk version av det amerikanska inbördeskriget.

Nu finns den remastrade versionen av spelet ute på Steam till PC och Mac.

 

retroguiden_understreckare

BattlecruiserUniversal Combat gratis

I år är det 25 år sedan veteranen Derek Smart började fila på det som skulle komma att bli Battlecruiser 3000AD. Det första spelet i serien tog honom sju år att förverkliga och sedan dess har hans bolag 3000AD hunnit med över 17 spel.

För att fira släpper 3000AD nu det senaste (sista?) spelet i Battlecruiser-serien gratis på Steam. Universal Combat CE är en remastrad samling med alla uppdrag från hela Battlecruiser-serien. I ett pressmeddelande säger Derek Smart bland annat att ”mitt mål är att introducera dessa avancerade moderskeppstridsspel, som fortfarande saknar motstycke idag, för en ny generation. Mina spel gjorde det först, och de gör det fortfarande.

Du hittar spelet och mer information här.

 

retroguiden_understreckare

Deus Ex Machina_remakeDeus Ex Machina 30th Anniversary Edition

1984 må spelbranschen ha sett annorlunda ut, och inte minst var den mindre. Men en utmärkelse är alltid en utmärkelse och 1984 blev Deus Ex Machina utsett till årets spel. (Lite oklart dock var och av vem, men det är petitesser).

Spelet tillhör den utskällda genren Interaktiv film och var faktiskt pionjär på området. Det är inte så mycket ett spel i traditionell bemärkelse som det är en slags interaktiv upplevelse. Nu har det uppdaterats till dagens moderna datorstandard vilket även innebär att grafiken fått sig ett lyft. Jubileumsutgåvan innehåller originalversionen, soundtrack samt den nya moderna versionen. Utgåvan släpps på iOS, Android, Windows, Linux, Amazon Fire console samt OUYA och kan laddas ned hos respektive konsolltillverkares digitala portal.

 

retroguiden_understreckare

Wonder Boy återvänder

Med Mighty No 9 (alias Mega Man) på väg att släppas till våren har en annan klassisk spelkaraktär börjat vädra morgonluft.

Wonder Boy skall äntligen få ta plats i ett nytt spel utvecklat av Game Atelier och utgivet av FDG Entertainment efter en lyckad Kickstarterkampanj. Spelet ska enligt uppgift innehålla allt det som har gjort flera av föregångarna till de klassiska succéer de är. Plattformshoppande, trallvänlig musik, färgglad grafik med mjuka animationer, stora bossar, hemliga passager och fem olika varelser man kan förvandla sig till efter vägen.

Det kanske bästa av allt är att seriens skapare, tillika Wonder Boy-skaparna Westones grundare Ryūichi Nishizawa, har anslutit sig till projektet. Av teasertrailern här nedan att döma verkar vi kunna känna igen en hel del. Spelet har ännu inte fått något officiellt releasedatum.

 

retroguiden_understreckare

Tusentals DOS-spel spelbara online

Den här har ni säkert inte missat då det torde vara en av de mest länkade sidorna på länge. Jag har tidigare skrivit om de tvspel som The Internet Archive har katalogiserat och lagt ut i spelbara emulatorer direkt i webbläsaren.

Det senaste tillskottet som fått många gamers och nostalgiker att jubla är de cirka 2 700 MS Dos-spel som gjorts spelbara för den som vill. Chansen är stor att just ditt favoritspel finns tillgängligt så surfa in och leta.

 

retroguiden_understreckare

Quake_OscilloscopeQuake portat till ett Oscilloscope

Förra året såg vi bilder på några av de udda datoriserade system som kunde köra Doom. I nedanstående video har man ökat svårighetsgraden något och lyckats få en spelbar (nåja) version av Quake på ett oscilloscope. Kanske inte den häftigaste versionen rent grafiskt men tekniskt är det rätt imponerande. Det är finländaren Pekka Väänänen som gjort portningen till ett Hitachi V-422 och du kan läsa en massa teknisk mumbo-jumbo samt se en video om du klickar här.

 

retroguiden_understreckare

Svårslaget rekord i SMW

Har du klarat Super Mario World någon gång? Har du gjort det under fem minuter? Det har Youtube-användaren SethBling gjort. Han använde sig av en så kallad Credits warp där han hoppar från den första banan direkt till eftertexterna. Hans rekordtid är numera 4:49.8 minuter. Klicka här om du vill fördjupa dig i tekniken bakom Credits warp.

 

retroguiden_understreckare

Last Ninja 2-portning till Konix

Även Konix Multisystem har jag skrivit om tidigare. Det var en arkadspelsinfluerad konsoll som var tänkt att släppas runt 1990. 2012 skrev jag att någon hittat legendaren Jeff Minters Konix-portning av Attack of the mutant camels vilken gick att spela genom Konix-emulatorn Slipstream.

Efter det har fler ofärdiga och outgivna spel till konsollen dykt upp här och där. Den senaste i raden är en portning av Last Ninja 2. Spelet har återförts till läsbart format och emulatorn Slipstream har uppdaterats för att klara av koden. Klicka här för att läsa mer.

 

retroguiden_understreckare

MegaManActionFigure

Avskydd Mega Man blir (avskydd?) actionfigur

I omröstningar om vilka de gräsligaste spelomslagen genom tiderna är brukar omslaget till den nordamerikanska utgåvan av Mega Man alltid hamna i topp. Sällan har den blå bombaren framställts i så dålig dager men det har inte hindrat Capcom från att använda versionen från omslaget när de skulle peta in Mega Man i Street Fighter X Tekken. Nu har dessutom ett händigt fan bestämt sig för att denna bizarro-version av Mega Man behöver odödliggöras. Användaren momoji på ModxToy-forumet satte igång att designa en actionfigur baserat på denna Mega Man. Resultatet i sig är rätt imponerande men det är inte så här vi vill se vår blå snabbskjutande hjälte, eller?