Nytt från retrovärlden

Det har varit låg frekvens på uppdateringarna här på sistone men det ska jag försöka råda bot på framöver. Vi börjar med en litet urval av den senaste tidens retro-nyheter.

Även om det hänt väldigt lite utåt sett har det dock arbetats intensivt bakom kulisserna med en ny podcast. Ni kanske minns Retroguidens gästspel under Radio speltorsks sommarlovsserie förra året? Tanken på en egen podcast har legat och grott sedan dess och under vintern började små planer smidas ihop med producenten. Det kommer inte bli någon regelbunden utgivning och heller inte något fast format, men då och då när tid och tillfälle ges kommer det att dyka upp. Håll utkik efter det första avsnittet som kommer senare denna månad.

* * *

Den största retrohändelsen den senaste tiden torde ha varit Retrospelsmässan som anordnades för andra gången. I år kunde jag inte ta mig dit och skriva en rapport men istället får ni ett minst lika bra reportage från mina grannar här i Örebro – Gaminggrannar!

Hur förra årets mässa var kan ni läsa här.

* * *

Den största händelsen internationellt sett var förmodligen GOG.coms presskonferens som sändes live från USA där de presenterade Electronic arts som det nya stora tillskottet. Runt 25 klassiska titlar från EA:s digra arkiv ska vara säkrade för framtida släpp på GOG.

Redan nu finns Wing commander: Privateer, Ultima underworld I & II samt Dungeon keeper och innan månaden är slut har man lovat att släppa Crusader: no remorse, Magic carpet och Sid Meier’s Alpha centauri.

Vilka de övriga 20 titlarna är vill man inte avslöja men System shock-spelen finns inte med bland dem. System shock 2 har ända sedan starten varit GOG.coms mest önskade spel men rättighetsproblem sätter fortfarande käppar i hjulen vad det gäller den titeln.

Vill du veta lite mer om de EA-spel som finns ute redan kan du ta dig en titt på GOGs humoristiska trailer för spelsläppen nedan.

* * *

Såvida du inte har sysslat en del med import, eller har en Nintendo DS, så är risken stor att du aldrig har fått uppleva en av Square Enix finaste stunder. Chrono trigger är rollspelet som hyllats av en hel generation men som fram till nu varit oerhört svåråtkomligt för europeiska spelare.

För 2 år sedan släpptes spelet till Nintendo DS och nu finns det alltså tillgängligt på Nintendo Wii Virtual console.
Spelet kommer även att släppas på Playstation network och mobiler. Vill du veta mer om spelet kan du börja med att läsa min genomgång av det.

* * *

Minns ni Battle Kid – fortress of peril? Snart kan nästa nyproducerade NES-spel vara på väg. En-mansutvecklaren Morphcat games har nämligen släppt ett spelbart demo av Super bat puncher. Ni kan se spelet i aktion i videon här nedanför.