Om NES istället blivit NAVS

”Vad skulle ha hänt om/om inte” är en klassisk inledning på en mening som gett upphov till miljoner fantasier och visioner genom åren. Så här på en långsam söndag presenterar jag ytterligare en.

Nintendo Advanced Video System

När det blev tid att föra över Famicom-succén till Nordamerika bestämde man sig för att designa om systemet rätt rejält. En första tjuvtitt kunde man få om man befann sig på CES-mässan i Las Vegas i januari 1984. Där presenterade Nintendo en lite annorlunda maskin än vad vi nu har blivit vana vid.

På utsidan var det en hemdator komplett med tangentbord, bandstation, två handkontroller, en joystick och en ljuspistol. Alla tillbehör skulle vara trådlösa och den överföringen sköttes via infraröda sensorer. På insidan utlovades 52 färger och fantastiska 3d-effekter(!).

Förhoppningen från Nintendo of America var naturligtvis att det skulle vara lättare att marknadsföra systemet som en hemdator eftersom dessa börjat nå större popularitet till skillnad från spelkonsollerna. Efter CES-mässan -84 fann man dock att verkligheten var annorlunda när man fick kalla handen av distributörer och handlare. Ingen ville, eller vågade, satsa på systemet.

I tron att det var för att jänkarna inte ville ha en hemdator till gick man tillbaka in i tankesmedjan och designade om systemet till en konsoll igen och gjorde ett nytt försök på CES-mässan året därpå. Trots en hel del uppmärksamhet blev det dock samma behandling från distributörerna. Ingen ville satsa på ett nytt spelsystem efter de turbulenta åren som fick Atari på fall.

Efter ytterligare en ny design, där man bland annat byggde in kassetterna för att göra maskinen mer leksakslik, drog NoA en rövare och försökte sälja in konsollen till butiksledet själva. Det unika och riskabla de föreslog var att Nintendo skulle stå för all marknadsföring och dessutom lovade de att köpa tillbaka allt som inte sålde under inledande period – och det fungerade. Resten är som det klassiska uttrycket säger ’historia’.

Det som verkligen kittlar är hur det hade blivit för oss datorgalna européer om man istället försökt sälja in Nintendos AVS i Europa. Till skillnad från i Usa omfamnade européerna en rad hemdatorer och det ter sig så här i efterhand som att Europa hade varit en utmärkt marknad för AVS. Vad tror ni?