Om retrospel

Vad är retrospel? Svaret på den frågan är inte helt lätt att ge. Det finns många olika bud om vad kriterierna är eller bör vara för att ett spel eller en plattform skall kunna sorteras in under begreppet retrospel.

Det talas gärna om att spelbranschen fortfarande är en ung bransch, så finns det då egentligen så mycket som kan klassas som retro? Visst finns det det. Spelbranschen är ung men den har ändå funnits i snart 40 år och den har dessutom utvecklats i en ruskig fart vilket gör det svårt att dra en rak jämförelse med andra retro-kategorier.

Så när man skriver om retro som jag har gjort de senaste 2,5 åren får man helt enkelt dra en gräns. Vad det gäller innehållet på Retroguiden går den gränsen i huvudsak vid det senaste millennieskiftet. Allt som släppts före år 2000 är retro, och allt efter är det inte. Visserligen har jag en personlig åsikt om att allt som släppts till plattformar som officiellt inte säljs längre är att betrakta som retro (där hamnar t ex  Dreamcast och Gamecube men ej PS2) men det finns flera skäl till att jag ännu så länge har dragit en tunn linje vid år 2000.

1) Det är enklare att sätta gränsen vid en tidpunkt än vid t ex en specifik generation av plattformar. Då är det klart och tydligt vad som ingår och vad som inte gör det.
2) Det är lättare att komma över spel för testning, bildhämtning och så vidare. Eftersom de flesta stora plattformar släppta före år 2000 idag kan emuleras i ganska hög grad blir jag inte lika begränsad i mitt spelforskande för Retroguidens räkning.
3) De mest intressanta historierna hittar man bland pionjärerna. Det är visserligen en sanning med modifikation. Visst har det hänt en del i spelbranschen under 2000-talet men skillnaden på hur spelbolagen såg ut och arbetade före år 2000 och efter är väldigt mycket större.

Vill man förstå varför spelbranschen ser ut som den gör får man gå tillbaka i tiden för att se vad som format den och det är för mig minst lika spännande som en artikel om hur det senaste spelet kom till.

Ibland oerhört mycket mer spännande.

I övrigt har nog de flesta en åsikt om vad retro är och bör vara. Det finns till och med de som fnyser åt tanken på att spel släppta efter 1970-talet kan betraktas som retro. I slutänden är dock allting just spel. Vare sig det handlar om Pong, King’s quest eller Halo. Och är det någonting jag försöker lyfta fram här på Retroguiden så är det att bra spel alltid är bra spel – och de blir aldrig för gamla!