Perfekt födelsedagspresent till 70-talister

C64Boken_570x350

Det planeras och arbetas för en ny bok med Commodore 64 som utgångspunkt. Bakom projektet ”C64 Made Me Who I Am” hittar vi svensken Jimmy Wilhelmsson, kanske mer känd som Spelpappan. Det är inte varje dag det ramlar ut en ny bok om Commodore 64 från vårt avlånga land så jag passade på att ställa några frågor till Jimmy.
 

Jimmy Wilhelmsson - alias Spelpappan.

Jimmy Wilhelmsson – alias Spelpappan.

Vad är syftet med boken?

Syftet med C64 Made Me Who I Am är att presentera ett antal handplockade och roliga/tänkvärda berättelser från den generation som på 1980-talet växte upp med dator i ett i övrigt ganska datorlöst samhälle. Det blir en slags presentation av den tidens digitala hjältar, och kanske även ett inslag i den eviga debatten om hur unga bör exponeras för teknik. Det blir både kända och okända människor, med helt olika erfarenheter, men gemensamt för dem alla är att de kan stå bakom påståendet att deras Commodore 64 – världens fortfarande mest sålda dator – påverkade deras framtida vägval i livet.

Hur många intervjuer blir det?

Jag har gjort klart med ett tjugotal personer och intervjuar dem just nu, men det blir ju även intervjuer med andra människor än bara de med en berättelse. Jag kommer att ta upp saker som demoscenen, piratkopiering, unga och teknik – och en del andra saker i separata kapitel. Då behövs en hel del expertis och erfarenhet för att det ska bli tyngd.

Har det varit svårt att hitta intresserade som vill vara med?

Nej, det kan jag inte påstå; i allmänhet är utmaningen att plocka fram de unika berättelserna. Jag vill inte skriva om sådant folk redan kan hitta på nätet; och en grundförutsättning är också att varje berättelse ska kunna stå på egna ben, den ska lämna efter sig en tanke hos läsaren. Samtidigt ska givetvis en bok av den här typen vara underhållande för den som själv suttit med den grå burken på ett bord framför sig – en perfekt födelsedagspresent till 70-talister, som en del har sagt. Jag hoppas också att den kan locka blivande småbarnsföräldrar att tänka till om unga och teknik.

Hur ska den finansieras/publiceras?

Jag har ett par olika vägar att gå, och har inte bestämt mig än. Att folk visar intresse för projektet hjälper dock till, oavsett vilken finansiering det till slut blir.

När har den premiär?

Jag har satt som målsättning att vara klar i slutet av 2013; enklast är att registrera sig på c64mademewhoiam.com och få info om när det börjar bli dags. Det är bara en intresseanmälan, och inget bindande förköp.

Är det något mer du vill tillägga/trycka extra på?

Att alla som har åsikter jättegärna får höra av sig. Jag är nyligen hemkommen från Sweden Social Web Camp (SSWC) på Tjärö i blekingska skärgården, och bara genom att snacka med folk där fick jag tjugo idéer med mig hem att sålla och prova. Det är en otrolig kick och spark i ändan att träffa folk och bara höra vad de tycker.
 

Det låter alltså som något att se fram emot. Har du idéer eller vill stötta Jimmy i produktionen av boken så är det bara att surfa in på webbsidan och läsa mer.

Etiketter: ,