Perverterade grönsaker från Hudson

Princess Tomato

Vintage Computing and Gaming presenterar Benj Edwards varje vecka en inskannad reklamaffisch, ett omslag eller en annons från förr. Det är alltid lika intressant att klicka sig in och se vad han grävt fram. Den här veckan var det ett av de mer udda spelen till Nes, och som tyvärr(?) aldrig släpptes i Sverige.

Princess Tomato in the salad kingdom. Smaka på det namnet! I spelets inledning maler en text på om att den onda minister Pumpa lurade kung Broccoli, kidnappade prinsessan Tomat och tog med henne till sitt slott i – håll i er nu – Zucchini-bergen.

Ett barn-inriktat äventyrsspel som försöker främja grönsaksätande kan man tänka sig. Intressant är att vissa grönsaker kan tolkas som att de är av ondo, då i första hand Pumpor och Zucchinis. Men även våra tappra bönderna svartmålas i denna dystopi, för i spelet styr Pumpan över sin hejdukar som kallas ’Farmies’ som terroriserar övriga grönsaker i salladsriket.

Princess Tomato är för den som undrar ett äventyrsspel som närmast påminner om spel som Deja vu. Att amerikanska Nintendo power magazine gav spelet 82 i betyg är i alla sammanhang oväsentligt, spelet är inte i närheten av det betyget och kan bara rekommenderas för den som vill ha sig ett gott skratt eller ställa sig själv frågan: Hur tänkte dom här?

Vissa meningar i reklamtexten på bilden ovan framstår som lite… obekväma. ”Bruden är mogen och brudgummen är redo” (The bride is ripe and the groom is ready) är en mening som återkopplar fyndigt till grönsakstemat men som samtidigt skvallrar lite väl mycket om vad som kan hända på bröllopsnatten. I och för sig brukar sådant där gå över huvudet på ungarna men som vuxen kan jag inte undgå att undra om utvecklarna eller marknadstyperna på Hudson satt och fnissade ihjäl sig över dessa associationer de lyckats gömma i texten?