Playstation 2

Playstation 2 släpptes i Japan tidigare den här månaden för 11 år sedan. Normalt sett alltså inte en konsoll jag behandlar på Retroguiden även om det börjar närma sig. Vad som dock förtjänar ett omnämnande är att den under januari månad passerade 150 miljoner sålda enheter och därmed befäste sin position som den bäst säljande konsollen någonsin.

Konsollförsäljning
Klicka på bilden för större version. Nintendo-enheternas siffror är hämtade från senaste årsrapporten från Nintendo, övriga siffror från Wikipedia.
Vad som är ännu mer imponerande är att den fortsätter att sälja. Låt gå för att det inte är i samma mängder som under glansdagarna i början på det förra årtiondet, men slå ut siffran på hela dess levnadstid och antalet hamnar på över 37.000 sålda enheter per dag.
 

Detta är dock så stora siffror att det kan vara svårt att greppa dem. Därför gjorde jag en jämförelse med andra konsoller genom åren, såväl stationära som handhållna, för att ge ett bättre perspektiv. Den hittar ni i bilden till höger. Och för er som nästan börjat glömma denna åldrande konsoll så avslutar jag denna post med en av David Lynchs klassiska skruvade reklamfilmer från konsollens första levnadsår.

Comments

  1. Haha jag hade helt missat den där reklamfilmen, fantastisk! Väldigt typiskt herr Lynch får man väl säga och en tydlig Twin Peaks-referens med ”tummen upp-scenen” där 🙂

    Det finns ju så himla mycket bra spel att tillgå till PS2, det har ju kommit så otroligt många och det släpps kanske än idag något spel även om det lär vara ytterst få nu. Äger ingen PS2 idag men ska köpa mig en, de är ju sjukt billiga också idag.

  2. Japp, det finns en eller ett par till om man söker på Lynch och ps2.

    Playstation 2 har jag annars börjat utforska på senare år. Har bara spelat ett fåtal spel på den förut. Och precis som du säger är de billiga idag, liksom många spel. Runt en femtiolapp är helt ok för ett bra lir.

  3. Det råkar faktiskt vara ett av dem jag hunnit avverka. Inte så dumt faktiskt. Har införskaffat Final Fantasy XII och MGS 2 som nästa utmaning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *