Retrogathering 2011 – i retrospektiv

Retrogathering 2011_12_webb

Det finns tre saker man kan vara säker på här i livet: döden, skatter och så glädjen och entusiasmen hos besökarna på ett event som Retrogathering. Det är nostalgi, minnen, handskakningar och leenden i en salig blandning.

Mässan var i år förkortad och inklämd på en dag. Trots detta var schemat lika fullspäckat vanligt. Vid sidan av pågående tävlingar i olika spel, liksom en kunskapstävling på temat retrospel, pågick en febril aktivitet ute på mässgolvet där spel, hårdvara, tidningar och annat spelrelaterat bytte ägare.

Retrogathering 2011_16_webb

Okej då. Det fanns mycket Nintendo-spel. Men utbudet var mer varierat än så!

Om förra året kändes som ett Nintendo-år var det denna gång ett mer varierat utbud bland utställarna och försäljarna. Allt från Atari 2600 och Intellivision till Sega Saturn, Amiga och inte minst Playstation 2. Ägare av i stort sett varje mainstreamkonsoll och några till bör inte ha haft några problem att hitta nya spel att fylla ut biblioteket med.

En av höjdpunkterna på Retrogathering brukar vara diskussionspanelen och årets panel var inget undantag. På förhand såg den lite spretig ut med två personer från produktionssidan av branschen (Tomas Danko och Stefan Holmqvist), två personer från försäljning och distribution (Sven-Erik Carlsson och Christian Ponziani) samt journalisten och författaren Ana L. Valdés.

Väl på plats visade sig panelen vara en väl sammansmält mix som täckte upp olika områden av spelhistorien och dessutom interagerade med varandra på ett underhållande sätt. Även om alla hade spännande historier att berätta var det extra intressant att höra Ana Valdés berätta om sin syn på spel då och nu – både från ett kulturellt och från ett kvinnligt perspektiv.

Idag är spelen mer androgyna än förr”, sa hon bland annat och fortsatte ”spel gör att vi kan mångfaldiga oss själva. Vi spelar alla roller i vardagen men med spel kan vi återskapa oss själva i andra miljöer”. Hon berättade också att hon just nu är på väg ”hem” till Sydamerika i ett par år för att arbeta med att ta fram mer genusorienterade spel, med karaktärer som i första hand inte behöver vara karaktärer som pratar perfekt amerikanska.

Retrogathering 2011_08_webb

Överlag verkade humöret vara gott på mässbesökarna.

Sven-Erik Carlsson var för en del, inte minst honom själv, en lite oväntad deltagare i panelen men hans berättelse om hur han startade en renodlad Nintendo-butik med Bergsalas stöd var inte desto mindre fascinerande. När han berättade att en del inte hade råd att köpa mjölk för att de köpte så mycket spel, skrattade några unga åhörare. Kanske kände de igen sig i situationen som uppstår när man har en sådan kärlek och längtan till tv-spel. På den punkten har förmodligen väldigt lite hänt sedan tv-spelens första glansperiod på 80-talet.

Överlag så kändes mässan piggare, tajtare och intressantare än förra året. Kanske hade det att göra med det det tajtare tidsschemat, kanske berodde det bara på att alla inblandade fått ytterligare ett års erfarenheter under bältet. Det är också möjligt att man sporras av succén från Retrospelsmässan i Göteborg som nu hunnit med att anordnas två gånger.

Ska man skriva in något på minuskontot så blir det spelavdelningen där man kunde prova på olika konsoller och datorer. Jag saknade en del i utbudet men å andra sidan fanns det ett par överraskningar också. Desto tråkigare var det att gå ett par varv runt och se blanka tv-skärmar och urkopplade maskiner till ingen nytta.

Men sammantaget var årets Retrogathering en positiv upplevelse. Händer det ingenting oförutsett, som en jordbävning eller en störtande satellit, så lär Retrogathering locka en minst lika bred och charmig publik även nästa år.

 

Testade en omodern maskin och misslyckades i att begripa vad spelet handlade om. Har antecknat maskinnumret och ska researcha vidare.

Många passade på att sitta vid antikviteterna med dålig hållning.

Japp! Hej!

 

Täckbild på den välfyllda maskinparken.

 

Funderade på att köpa ett par fina Micro Prose-titlar, men avstod. Det ångrar jag nu.

 

Retronördar i fint motljus.

 

Panelen fr v: Ana L. Valdés, Sven-Erik Carlsson, Christian Ponziani, Tomas Danko, Stefan Holmqvist och moderatorn Martin Lindell.

 

Förväntansfull redaktör ute i god tid.

 

En bra mässa med ett fint utbud.

Etiketter: ,