Retrogathering Winter Edition 2015

07

I lördags var det dags för alla retrotörstiga samlare och nostalgiker att samlas i Västerås. Retrogathering Winter Edition innebär numera startskottet för ett nytt år av retrospelmässor.

Det ska sägas direkt att det är en viss skillnad mellan att besöka huvudmässan i oktober och denna lite mer slimmade version. Borta är till exempel diskussionspaneler och föreläsare och istället läggs mer fokus på försäljningsdelen. I år såg prisbilden ut att variera mellan rådande marknadsvärde och riktiga fynd och det kändes på det stora hela bra. På Mediapalatsets bord fanns till och med en liten låda där man kunde ta ett gratisspel på köpet när man handlade. Ett generöst initiativ som jag tror ger mässan ett ännu bättre rykte och något som kanske fler borde ta efter.

Den största ruschen och trängseln infann sig under de första timmarna men efter det tunnade det ut till en ganska behaglig nivå. De två rummen med försäljarbord hade en stadig ström av intresserade och det hela bröts av då och då med tävlingar och prisutdelningar. Tävlingarna detta år bestod av Elitserien 95 (Megadrive), Ice Climber (NES) och det något oväntade Olympic Skier (C64). Finalen i det förstnämnda blev en uppvisning i både spänning och taktik.
– Med runt en minut kvar, mitt i kaoset, träffade jag målvaktens högra ben så att pucken lååångsamt gled in i mål. 3-2, med en minut kvar, så jag beslöt mig för att spela säkert och slå icingpuckar. Det fungerade och jag vann, skrev vinnaren Zebbe på Sega-16.com-forumet några timmar senare.

Som brukligt är dominerade Nintendospel utbudet men numera har Nes fått hård konkurrens av andra Nintendokonsoller. Måhända ett tecken på att generationen som började med Snes och N64 nu börjat bli aktiva på allvar. Även Sega hade god representation och jämfört med för några år sedan är det nu inte speciellt svårt att hitta Master System-spel. Dessutom kunde det skymtas en och annan rolig dator, Big box pcspel och några mer ovanliga datorer och konsoller.

På det hela taget var det en sådär lagom småputtrigt trevlig mässa med många diskussioner och glatt humör. För den som fått blodad tand eller blivit sugen på att besöka någon mässa väntar Retrospelmässan i maj innan det är dags för stora Retrogathering i oktober.

 

Etiketter: ,