Retroguiden intar föreläsningsscenen

Nu på torsdag arrangeras den åttonde Pecha Kucha-föreläsningen på Konserthuset i Örebro. Vad som kan ses som speciellt denna gång är att en av föreläsningarna handlar om TV-spelshistoria när jag begår debut som föreläsare.

Pecha Kucha (betyder ung. ”ljudet av konversation”) är en snabbpresentationsteknik som ursprungligen kommer från Japan. Varje talare presenterar 20 bilder som var och en visas under 20 sekunder. Totalt blir det 6 minuter och 40 sekunder i strålkastarljuset innan det är dags för nästa person. Presentationerna blir koncisa, engagemanget hålls på topp och fler får möjlighet att framföra sina budskap. Under föreläsningen får talaren sjunga, tala, spela musik eller bara vara tyst. Resultatet blir ett lättillgängligt sätt för publiken att ta till sig nya kunskaper och kanske skaffa sig nya intresseområden.

Från början konstruerades Pecha Kucha som en arena för unga designers där de kunde visa upp och utbyta idéer samt nätverka med andra designers. Sedan uppkomsten 2003 har presentationstekniken spridit sig över världen och i slutet av januari höll man Pecha Kucha-kvällar i 469 städer över hela världen. Vanliga ämnen är konst, design och historia. Pecha Kucha #8 innebär första gången Örebropubliken får sig en dos TV-spel till livs.

Torsdagens PKN innehåller följande talare:

Kajsa Källéus – Keramiker
Henny Olsson – Professor Emerita
Michael Horvath – Lyckoforskning
Thomas Helsing – Journalist & spelhistoriker
Karin Lindqvist Kax – Designer & föremålsantikvarie
Ted Ström – Konstnär & musiker
Mårten Lindquist – Formgivare

Tid: 26/4 kl. 19:30 – 22:00
Plats: Wirénsalen, Örebro Konserthus (ingång från baksidan)
Entré: 40 kr (gratis för Svensk Form-medlemmar) Cash is king!

Så tipsa alla ni tycker borde få sig en ”crash course” i TV-spelshistoria, och kom dit själv för att för att visa ert stöd för TV-spelens plats i den traditionella konst- och designvärlden. Ni kan läsa mer om PKN #8 om ni klickar på länkarna nedan.

Pecha Kucha Örebro:s webbsida

Pecha Kucha Örebro på Facebook