Krönika: ”Retrospektivt kollage”

Pussla ihop livet som i Tetris. Är svårt.

Pussla ihop livet som i Tetris. Är svårt.


 

Tillbaka till livet. Långsamt men med blicken stadigt riktad framåt. Får inte vackla från målen, får inte förlora mig i forntiden. Det sista kan verka lite märkligt för en blogg som fokuserar på just det förflutna men det ska läsas som ett manifest för mig som person. Det här är tänkt att vara en nyårskrönika, en titt på året som gått och ett försök att sammanfatta det. Med tanke på hur året avslutades börjar jag bakifrån.

Jag råkade ut för en personlig tragedi i slutet på november när min mor drabbades av en stroke efter en operation. I flera veckor visste man inte hur det skulle påverka henne eller ens om hon skulle överleva. I det läget var det bara att släppa allt och fokusera på att stötta familjen. Så efter ett par veckors tystnad tryckte jag på paus-knappen på bloggen för att invänta bättre tider och det känns som om de börjar närma sig nu. Min mors återhämtning har gått stick i stäv mot läkarnas profetior och glädjen över att få ha henne närvarande ytterligare några år fyller på styrkereserverna hos en själv.

Death rally

Finskutvecklade Death Rally - en fin present under 2009.

Retroguiden såg annars ut att gå mot en hyfsad avslutning då inläggen var fler i oktober än föregående månader. Det var visserligen dåligt med rena spelgenomgångar men istället fick ni er till livs ett par artikelserier i form av Sagan om Tetris samt en genomgång av 1989 års bästa spel. Räkna med mer sådant under 2010. Utöver detta hann Retroguiden även delta i välgörenhet via ett projekt på Uppdragbarn.se, något som fortfarande pågår och går att stödja. Grädden på moset var förstås finska Remedys tidiga julklapp i form av Death rally som man släppte gratis till tacksamma retrospelare. Vill du veta hur bra det är kan du klicka in dig här.
 

September månads stora grej var förstås genomgången av The Dig, ett spel vars historik var så omfattande att jag för första gången delade upp en spelgenomgång i 2 delar. Har du missat det finns berättelsen om ett av spelhistoriens struligaste projekt här.

Sommaren inleddes med ett webbtips om spelsajten GameTap som erbjöd en del spel gratis. Visserligen är sajten fortfarande i beta-stadiet men det är mer än lovligt buggigt och med facit i hand kanske jag skulle ha lagt in en stor varningsskylt i inlägget. Det har en fantastisk potential som komplement till sajter som Good old games men rekommenderas i dagsläget endast till de som har lite teknisk kompetens och inte har något emot konstant strul. Men när det fungerar fungerar det bra.

Vidare uppmärksammades förstås Tetris 25-årsjubileum, jag funderade över det värsta fightingspelet någonsin, gladdes över att Bethesda släppte Daggerfall fritt samt en del kritik mot Lucasarts.

Microprose

Microprose-artiklarna hörde till årets höjdpunkter.

Våren hade dessförinnan inletts med årets flitigaste månad inläggsmässigt. Förutom en listning av de bästa Castlevania-spelen kunde man läsa om att Super Mario kart var världens mest inflytelserika spel enligt Guinness rekordbok, att Secret of mana är delvis överskattat, att Nes kunde blivit en hemdator, att favoriterna bland Podcasts – RetroCity & Spelklassiker – lades ned och mycket mer. För undertecknad var vårens roligaste projekt att göra research på gamla favoritföretaget Microprose. Inte minst när jag snubblade över utvecklaren Danielle Berrys fascinerande levnadsöde.
 

Nyhetsmässigt dominerade förstås våren av nyheten att utvecklingen av Duke Nukem officiellt lades på hyllan, något som många nog misstänkt länge. Bland mer lokala nyheter firade Retroguiden 200 inlägg!

Därmed återstår inledningen på året som inleddes med en kortare nyårskrönika där jag utlovade att fortsätta så länge intresset höll i sig och så länge det fanns spel kvar att uppmärksamma.

Det är med förnyade krafter jag glider in i 2010 och det känns kul att kunna konstatera att intresset fortfarande är på topp och att det finns ett överflöd av spel och tillverkare att skriva om. Att det finns intresse för detta visas inte minst av de besökare som kommer hit i en strid ström.

Current Generation Consoles

Nästan vad som helst kan hända under 2010. FÖRUTOM att jag börjar skriva om nyare konsoller.

Så under året kan man förvänta sig fler företagsprofiler, krönikor med annorlunda infallsvinklar, uppiggande gästspel, en och annan intervju samt förstås det som fortfarande är stommen – massor av allmänbildande spelgenomgångar. Ska man dock dra någon lärdom av 2009 är det att ibland blir inte saker och ting som man planerar, därför är det kanske säkrast att påpeka att vad som helst kan hända under detta år. Om inte annat är det därför ni ska besöka Retroguiden regelbundet framöver. Och glöm inte att lägga en kommentar. Den bästa utvecklingen för en publikation kommer alltid från interaktionen med läsarna.
 

Adressen är fortfarande Retroguiden.se, senaste nytt får man genom Retroguidens Twitter och får du någon krona över så överväg om du kan bidra till en ännu bättre retrospelssajt genom att göra en donation via Paypal-knappen till höger. I övrigt tackar jag för uppmärksamheten och hoppas att ni alla får ett fantastiskt gott nytt år!

Etiketter: