Retrospelsfestivalen 2014

RSF_Logga

Text & bilder: Nikolaos Theologou

 

Sverige fick sin tredje mässa för retrospel i lördags. Med Retrogathering i Västerås och Retrospelsmässan i Göteborg var det förstås geografiskt strategiskt att Retrospelsfestivalen hamnade nere i Skåne. Retroguiden skickade dit Nikolaos Theologou för att ta tempen på sveriges senaste retrospelsevent.

 

Jag minns det som om det var igår. Det var i början på maj och vi stod i kön till Retrospelsmässan i Göteborg. Skickligt nog var vi på plats redan en timme före insläpp så vi hamnade förhållandevis långt fram i kön. Inte så långt fram att vi kunde se entrén, men till skillnad från många andra längre bak såg vi i alla fall Eriksbergshallen. Trycket var inte lika hårt på Retrospelsfestivalen som hölls i Malmö nu den 11 oktober. Visst var det lite kö lagom till insläpp men det var inget som inte snabbt gick att beta av. Istället var det en strid ström av människor under hela dagen, främst framåt lunch.

Detta var första gången som Retrospelsfestivalen gick av stapeln, på STPLN, och enligt arrangörerna så är det årets besök på just Retrospelsmässan som inspirerade till att starta upp ett liknande arrangemang för södra Sverige. Nåja, inte mig emot. I våras avundades jag de som bodde på Hisingen och kunde promenera till den mässan, men den här gången var det min tur att skina.

Tamagotchis_BlåaCarts

Tamagotchi – som vi inte är vana att se den.

Väl inne på mässan så var det stundtals trångt men ändå så det gick att ta sig fram. Jag fick direkt känslan av att detta var som ett Retrospelsmässan i miniatyr med samma kvalité på både utställare och aktiviteter. Som förväntat fanns det allt man kunde tänka sig som spelande retronörd. Allt ifrån fina rariteter till lådor fulla av lösa importspel som såldes med mängdrabatt. I en av lådorna hittade jag en japansk Tamagotchi till Game Boy som jag aldrig tidigare stött på. Den var lite större än standard och hade ett inbyggt batteripack med buzzer så att den lilla Tamagotchin kunde börja gnälla även då enheten var avstängd. Sött!

Spelkedjan Game hade en glasmonter på sitt bord som innehöll ett par godingar från svarta serien (NES) vilka alla verkade vara i mint. Med en prislapp på knappt 6 000 kronor var Hogan’s Alley det absolut dyraste spelet som jag själv la märke till under dagen. Jag kan personligen tycka att det var lite i saftigaste laget och är ganska säker på att dom fick ta med sig kassetterna tillbaka till butiken.

Pixel K.a.f.e i Malmö var en av arrangörerna bakom festivalen och de ställde ut sina arkadkabinett och flipperspel för besökarna att spela på. De arrangerade även en tävling i Donkey Kong vars vinnare korades under eftermiddagen. Längre in i lokalen fanns det en hel arsenal av inkopplade konsoller för allmän beskådan. CD-I, Vectrex, Neo Geo, Famicom, Master System och Intellivision för att nämna några. Det är alltid kul att spela på dom gamla godingarna då det inte är varje dag man får chansen utan att själv behöva klämma in kolosserna i sina redan överfulla hyllor.

Program

Programmet för dagen.

 

Apropå hyllplats så fanns det kläder, accessoarer, mjukisdjur och prydnader i överflöd. Mycket var massproducerat merchandise, men det fanns även en del omsorgsfullt hantverk på plats. En virkad Mario-staty signerad Marie Pettersson eller varför inte en kruka eller två med en pärlplattad Piranha Plant eller en Pokey signerad av Pappas Pärlor?

De flesta såg ut att vara glada och affärerna verkade gå bra. Flera besökare gick med påsar fulla av spel och kuriosa. Någon hade spenderat nästan 5 000 kronor på sin vurm under dagen. Det är inte lätt, men det är just i sådana här sammanhang som pengarna tar slut innan man vet ordet av. Bara 250 kronor går åt till att köpa Jimmy Wilhelmssons och Kenneth Grönwalls nysläppta bok Generation 64. Jimmy Wilhelmsson var på plats tillsammans med förläggaren Bokfabriken, för att signera och prata med besökare.

Rymdkapsel

Spelet Rymdkapsel demas på en PS Vita.

Bland alla utställare var en stor del företag eller organisationer men det fanns även privata utställare som var där för att sälja av hela eller delar av sina samlingar. Förutom försäljning av retroprylar och spel så hade även ett par utvecklare hittat dit. Karlskronabaserade Mjölnir Games demonstrerade sitt spel Way of the Knight. Niklas Ström, även känd som “Salkinitzor”, visade upp sitt retrospäckade partyspel Vomit Crabs och Grapefrukt Games sålde sitt spel Rymdkapsel till självkostnadspris. Ironiskt nog stod deras bord mitt emot Game där Hogan’s Alley låg i sin glasmonter och stirrade ilsket.

När kvällen närmade sig började besökarna skingras och utställarna packa ihop. Vissa skulle åka hem eller spela medan andra förberedde sig för efterfesten på Pixel K.a.f.e. Själv åkte jag hem för att vila. Jag tillhör ju trots allt “generation retro”. Överlag tycker jag att det var en bra och trevlig tillställning. Jag hoppas även att arrangörerna blev nöjda så att detta blir ett återkommande event i Malmö.

 

retroguiden_understreckare