Retrospelsmässan tar paus

Retrospelsmässan 2010

Den 10 september kom det tråkiga beskedet att det inte blir någon retrospelsmässa i Göteborg 2016. Arrangörsgruppen för Retrospelsmässan meddelade på sin webbsida att de ville ta en paus och ladda batterierna. Robert Kreese är en av de som varit med på hela resan och Retroguiden ringde upp honom för att kolla läget.

 

Kan du berätta lite mer om varför ni pausar?
– Vi lägger inte ner på så sätt. I grunden är det så att vi gjort sex stycken mässor som tagit otroligt mycket fritid och energi. Det kändes redan förra året som att det skulle bli sista gången men vi var fem-sex stycken i arrangörsgruppen som ville fortsätta med planeringen av Retrospelsmässan. Så vi körde på ett år till.

 

Hur ser planeringen av en mässa ut?
– Vi börjar med att träffas efter semestrarna för att lägga grunden. Titta på datum och lokaler. Sedan delar vi upp olika ansvarsområden mellan oss. Det blir många kontakter med människor för att få ihop utställare och andra. Sedan är det mycket arbete med att fixa hemsidan, testa konsoller och sådant där. Vi har under åren byggt upp en samling med spel som ska testas. Det är alltid något som går sönder och behöver fixas efter en mässa.

 

Vilket var ert mål med Retrospelsmässan, och har ni nått det?
– Vi var ett gäng samlare, några av oss har samlat 5-10 år innan det här, som ville ta vårt brinnande intresse till en ny nivå. Att visa upp vårt intresse för allmänheten. De allra flesta har spelat spel någon gång under uppväxten och det är kul att låta folk uppleva gamla minnen. Jag var uppe på Retrogathering ett par gånger och vi ville se om det funkade även i Göteborg. Och det gjorde det.

 

Foto: Press/retrospelsmassan.se

Robert Kreese Foto: Press/retrospelsmassan.se

Till en början var det peppande men Robert berättar också om problemen med att lösa logistiken runt mässan.
– Hur löser vi allt? Ska vi införa förköp för att få ner köerna? Sådant där har vi pratat mycket om. Man tittar ut på köerna klockan 12 och blir alldeles gråtfärdig och glad över allt folk men samtidigt lider man med de som kanske inte kommer in. Det är egentligen först nu i år som vi fått fungerande köer. Man ska komma ihåg att vi har jobbat med det här helt ideellt, vi har inte fått en krona för det.

Trots detta hoppades Robert att de ändå skulle kunna få in lite nytt, fräscht blod och ny energi för att kanske kunna fortsätta köra mässan.
– Genom att lämna det här beskedet nu hoppades vi lite att det skulle komma 10-20 personer som ville hjälpa till men så blev det inte, även om det varit några stycken som hört av sig. Men vi ville också gå ut med beskedet nu för att ge andra mässor en chans att blomma upp. Vi har aldrig velat tävla så vi hoppas att folk tar chansen att åka på de andra mässorna nu. Vi hoppas att det går bra för dem.

 

Till sist, vad vill du säga till alla som bidragit till med att göra mässan en succé?
– Det känns som att vi varit en del av något som berört väldigt många. Vi vill tacka alla; utställare, sponsorer, folk som hållit i små-event och förstås alla våra besökare från när och fjärran. Hade inte det här blivit någon succé så hade vi gjort något annat. Och jag lovar att vi kommer tillbaka i någon form. Vi håller på att prata om det nu. Kanske en liten grej 2016 som inte är så krävande som en mässa. En mindre sammankomst, en konsert eller något, avslutar Robert Kreese.