Spelet som aldrig blev av finns nu för nedladdning!

Mike tysons intergalactic power punch_3

En titt på sökmotororden som leder många hit visar att Mike Tyson’s Punch-out fortfarande är populärt. Därför kan det väl vara på sin plats att tipsa om (den inofficiella) uppföljaren som aldrig blev av.

Efter succén med det första spelet, och efter att Nintendos Mike Tyson-licens hade upphört tog utvecklarna på Beam software (numera Krome studios Melbourne) uppdraget att göra en uppföljare, dock utan Nintendo i ryggen. Eftersom Tyson fortfarande var het och ansågs ha bidragit till det första spelets popularitet tog man det kontroversiella beslutet att låta Iron-Mike ta Little Macs roll som spelarens alter ego. Ut i kylan skickades också Macs tränare Jerome ’Doc’ Louis och ersattes delvis av promotorn Don King – komplett med helgalen frisyr.

Det är inte helt klarlagt varför man plockade bort Tyson ur uppföljaren men förmodligen hade det en del att göra med att Nintendo ratat Tyson i nyutgåvan av det första spelet och kanske framförallt att Tyson började synas i mindre smickrande rubriker i media på grund av sitt privata leverne.

Beam software ritade pliktskyldigast om Tyson i spelet och döpte om karaktären till Mark Tyler. 1992 släpptes spelet av American softworks under namnet Power punch II, detta trots att det alltså inte fanns ett Power punch I! Hur spelet skulle ha blivit med Tyson har man alltså bara kunnat drömma om sedan dess.

Men för ett par månader sedan släpptes en spelbar version av Mike Tyson’s Intergalactic Power Punch på nätet. Spelet är en så kallad dumpning från den prototyp-ROM som funnits i samlaren Jason Wilsons ägo.

Jason begärde 1500 dollar för att släppa spelet fritt och flera av medlemmarna på forumet NintendoAge gick samman och mötte Jasons krav. Resultatet blev att Rom-filen numera finns för nedladdning här (och kan spelas genom din favoritemulator).

Dessutom finns det även att köpa som nyproducerad kassett till ditt autentiska NES via sajten RetroZone.

Förvänta er dock inget nytt Punch-out även om det för den tiden det producerades inte är en total katastrof. Det är dock ljusår ifrån spelkvaliteten i Punch-out och förmodligen är även Mike Tyson glad idag att hans namn inte användes.

Spelet är dock ett stycke spelhistoria och är väl värt att prova för alla fans av boxningsspel, NES eller tvspel i största allmänhet.