Steam tar över GOG.com?

Som retrospelsfantast har jag gärna lyft fram olika aktörer som verkat för att gamla spel ska nå ut till den stora massan och inte glömmas bort. När jag för första gången hörde talas om Good old games i november 2008 blev jag glatt överraskad. Här kom helt plötsligt en sajt som vurmade för retro och verkligen trodde på att det fanns en marknad för äldre spel där ute.

Personerna som jobbade med sajten lät det framgå i text efter text att de själva var entusiaster och verkade anse, precis som undertecknad, att bra spel aldrig blir gamla. Det bästa av allt var att man dessutom ville visa de etablerade företagen att det går att ha en fungerande affärsmodell utan DRM – Digital rights management. Man skulle alltså få ladda ned sina spel hur många gånger man vill och installera dem på vilka datorer som helst, när som helst. Helt enkelt frihet för konsumenten att nyttja sin produkt.

Det hann inhandlas ganska många spel där under de två åren som gått och hela tiden har GOG flyttat fram positionerna med fler och fler förläggare som låtit konsumenterna fått ta del av deras äldre spelkatalog till förmånliga priser och villkor. Kort sagt, på ytan har allt varit frid och fröjd. Därför var det en smärre chock när man i helgen kunde läsa ett väldigt luddigt meddelande på GOG:s hemsida om att verksamheten var nedlagd.

Bland annat uppgav man att verksamheten inte kunde fortsätta att bedrivas i sin nuvarande form. Man gav dock konsumenterna en strimma av hopp genom att hävda att idén bakom GOG inte var förlorad för alltid och att det bara var en era som avslutats men att nya utmaningar väntar.

På sajten SteamUnpowered publicerades ett inlägg som enligt egen utsago innehöll citat från en av utvecklarna bakom GOG. Detta citat sade att man inte skulle drabbas av panik om man sett meddelandet på GOG:s hemsida. Dessutom skulle det hållas något slags möte på onsdag kväll (22/9). Förvirringen var vid det här laget stor men ryktena surrade friskt om att det hela var ett elakt PR-trick och att detta hände för att BETA-perioden för sajten var över.

Under måndagen dök ett nytt meddelande upp på GOG:s hemsida. Där bad man om ursäkt för det som hänt men hänvisade till såväl tekniska som affärsmässiga anledningar till nedstängningen av sajten. Man lovade vidare att ge alla full tillgång till sina köpta spel med start på torsdag (23/9).

På den polska sidan Gram.pl kom dock en möjlig förklaring under måndagen. Enligt vad de påstår är en anonym källa med nära kopplingar till medarbetarna bakom GOG helt säker på att allt är ett marknadsföringsknep för att skapa uppmärksamhet inför en presskonferens på onsdag. Men den stora överraskningen, och ytterligare en chock för en del av oss, är att Steam/Valve kommer att köpa upp GOG. Man spekulerar vidare i att Steam har delvis misslyckats med att ta tillräckligt stora marknadsandelar inom retrospel i Europa och därför siktat in sig på uppstickaren GOG.

Detta lämnar förstås många frågor. Är GOG uppköpta, och i så fall av vem? Om det är Steam, kommer Steam och GOG.com att hållas separata? Kommer GOG fortsätta erbjuda DRM-fria spel? En sak är i alla fall säker, var det uppmärksamhet man ville ha så har man fått det. Det är dock tveksamt om det i efterhand kommer att ses som ett särskilt lyckat PR-stunt om detta visar sig stämma. Förmodligen vet vi mer på onsdag kväll!

Etiketter: