Succé för RSM 2012 – men nästa år måste man flytta igen

"Spelet för din hemma-TV". Vass försäljnings-replik det där.


I år var det tredje gången man anordnade Retrospelsmässan och andra gången det skedde i lokalerna i Gamlestadens medborgarhus.
-Men nästa år blir det ny lokal igen, säger Klas Jansson, en av initiativtagarna, när jag fångar upp honom på mässgolvet.

Jag missade förra årets upplaga av Retrospelsmässan men av alla rapporter att döma var de nya lokalerna i Gamlestadens medborgarhus precis vad som behövdes. De som besökte mässan 2010 minns säkert hur kön till entrén ringlade så lång att man ett tag var uppe i två timmars väntetid. Redan till detta år var problemet tillbaka. Besökarna strömmade till och återigen var lokalerna för små.

Detta märktes direkt när man kom in i försäljningsavdelningen. Att gå ett varv runt i rummet tog en bra stund på grund av trängseln. Ännu värre var det om man faktiskt ville gå fram till ett bord för att kika närmare på sakerna. Ett stort tålamod är en dygd för hugade retrospelsnördar och nyfikna nostalgiker och det verkar man ha lärt sig från tidigare år då alla verkade vara på gott humör.

Linkeyla och Pixelninja poserade i imponerande dräkter.

En annan skillnad jag tyckte mig märka var att prisbilden generellt hade höjts. För två år sedan kunde man göra mindre kap men det var svårare att hitta sådana denna gång såvida man inte försökte sig på att pruta.

Riktigt imponerad blev jag av utställningsdelen. Där hade man gett plats åt mässans tre teman (Äventyrsspel, Commodore 64 och Zelda) och på förhand hade jag farhågor om att det var ett för mycket. Men utställningsrummet var rymligt och låg dessutom strategiskt placerat mellan ingången och mässans övriga lokaler. I montrar och på plakat fanns bilder, information och exempel på spelförpackningar på allt från Al Lowe till Zelda och Zak McKracken. Det var fint, värdigt och framförallt informativt men kanske skulle man ha haft ett par TV-apparater som visade upp några av spelen i aktion. En rolig detalj var dock att man satt upp en dator med Monkey Island och utmanade mässans besökare att klara av spelet under dagen. Det är ett finurligt sätt att få att få fler intresserade av historien genom att involvera dem i den.

Så efter att ha shoppat lite (av gammal tradition Master system- och Microprose-spel) och vandrat runt letade jag upp en av initiativtagarna för att höra lite var idén kommit från och var man är på väg.
-Det finns ingen mässa. Vi vill ha en mässa i Göteborg. Då gör vi en, så enkelt var det, säger Klas Jansson när jag undrar hur Retrospelsmässan kom till. Att det sedan tre år tillbaka redan fanns en retromässa i form av Retrogathering i Stockholm såg de inget problem med.
-Vi ser dom som våra storebröder eftersom dom är ’äldre’, så att säga. Vi har även tagit hänsyn till att dom har haft vissa grejer. Dom har till exempel haft en väldigt bra paneldebatt och då får dom ha det.
På frågan om det finns någon slags rivalitet mellan mässorna kommer svaret blixtsnabbt.
-Nej så ser inte jag det och jag tror ingen annan gör det heller, vi finns sida vid sida.

Köerna är ett angenämt problem för Retrospelsmässan som återkommer.

Det råder inget tvivel om att det råder ett stort intresse för retrospel i Sverige. Bloggar, sajter, tidningar och radio – retrospel dyker upp nästan överallt idag, i någon form, vid något tillfälle. Trycket på mässor som Retrospelsmässan är bara ytterligare ett tydligt tecken på detta. Så vad är det då som lockar med att åka över halva Sverige för att tränga sig fram i en varm lokal och spendera tusenlappar på saker vars garanti gick ut för mer än ett decennium sedan?

-Vi har fyra ben som vi står på. Det är speltävlingarna, försäljningsdelen, utställningsdelen och demorummet och jag hoppas att det här fyra benen ska tilltala så många som möjligt, förklarar Klas och menar att om man inte gillar det ena så kanske man gillar det andra.
Det finns förstås en avdelning som är populärare än de andra och det är man väl medveten om.
-När vi öppnar så springer alla till försäljningsavdelningen, så det är väl den som lockar mest, säger han med ett leende.

Framtiden ser förstås ljus ut med ett ökande besökarantal och det gör ju att man undrar hur planerna ser ut de kommande åren. Att mässan visar på en hög tillväxtpotential råder det ingen tvekan om, däremot är det inte säkert att man som ett ideellt projekt vill bli hur stora som helst. Årets mässa bestod till exempel av sju stycken i planeringsgruppen och sexton funktionärer som hjälpte till under dagen. En större mässa innebär också mer arbete för alla inblandade, så var är Retrospelsmässan på väg? Klas tvekar lite innan han svarar denna gång.
-Vi vill bli så stora som det bara går. Vi har haft som mål att växa långsamt och har försökt att hålla tillbaka lite. Att vi använder samma lokal i år igen är på grund av praktiska skäl, men ett år till kommer inte att fungera, slår han fast.

Ibland var det betydligt trängre i försäljningslokalen. Men trots det inga sura miner.

Dessutom är han väl medveten om risken med att bli för stor. Det finns planer på att starta en spelfestival nere i Malmö och en av idéerna när jag talade med spelföreningen Terebi Ge-mu:s ordförande Christoffer Cederholm kunde vara att permanent flytta en sådan mässa som Retrospelsmässan ned till Malmö och införliva den i det större festivalkonceptet. Den lösningen tror dock inte Klas på.
-Vi har pratat om det. Inte att flytta ner till Malmö men att kanske göra saker utanför Göteborg. Det blir en för stor apparat, säger han och förklarar vidare, Vi har 40 TV-apparater i demorummet, sådant äter mycket utrymme när man ska frakta.

Det mesta talar alltså för att man blir kvar i Göteborg under överskådlig
,tid. Mässan som startade som en idé på ett Nintendoforum för några år sedan har på bara tre år blivit ett starkt varumärke och någonting att se fram emot för såväl äldre som yngre spelare. Det ger en bra plattform att stå på men skapar samtidigt nya utmaningar för nästa år och det ska bli spännande att följa utvecklingen.

retroguiden_understreckare