Super Mario bros. fyller 30 år

MarioTimeline

Tiden går uppenbarligen fort när man har roligt, och vem har det roligare än Mario?

 

Det är fem år sedan jag skrev en liten blänkare om att Super Mario bros. fyllde 25 år. Idag fyller den mustaschprydde gynnaren hela 30 år och verkar inte slå av på takten. Nintendo firar med att ge ut Super Mario maker till Wii U och jag kan inte tänka mig en mer passande hyllning.

För fem år sedan skrev jag följande om Mario och hans skapare och de orden står jag bakom fortfarande:
Jag hävdar fortfarande att Shigeru Miyamoto satte standarden där och då för hur bra plattformsspel skall uppföra sig. Han satte ribban och under årens lopp har jag klagat på en mängd spel som misslyckats med att fånga enkelheten i spelkontrollen, uppmaningen att utforska samt känslan att ingenting är omöjligt – allt bör prövas! Allt annat Miyamoto-san har gjort, spelar ingen roll hur fantastiskt, kan spåras tillbaka till det här spelet.

Jag ser fram emot fem år till med oförminskad spelglädje.