Tävlingen avgjord

Tetris_dos

Dos-versionen – som den såg ut i sin sista version.

 

Tetris & Bubble Bobble. Där har ni de två populäraste spelen om man frågar deltagarna i den lilla jubileumstävlingen som avslutades i onsdags. Ur högen med bidrag som ramlade in drogs Iris Ash från Uppsala som vinnare av Tetris-lampan från Roliga Prylar! Retroguiden riktar ett stort grattis till Iris – lampan kommer inom kort med någon lämplig snigelpost.

Iris favoritspel och motivering kom i form av en vers på rim:
Monkey Island har alltid funnits där som min bästa vän,
vi tröttnar aldrig trots att vi ses igen och igen och igen!
Ingen annan av mina vänner har smart story och härlig komik,
kluriga uppgifter kryddade med mystik!

Det har varit fantastiskt kul att läsa alla bidrag och de har haft en intressant spännvidd mellan årtal och genrer med så vitt skilda spel som FIFA, Sim City och det gamla mobiltelefonspelet Snake! Dessutom kom spelförslagen med en hel del härliga minnen. Paola från Kumla berättade om hur Tetris räddade hennes nattsömn:
Jag bodde i Italien på 1990-talet och hade två ganska vitt skilda jobb. Ett på nattklubb och ett som städerska. När jag jobbat klart på nattklubben sov jag några timmar i bilen, bytte om och gick till mitt städjobb. För att varva ner innan jag la mig tillrätta i den obekväma bilen var jag beroende av mitt Gameboy, och jag spelade alltid några omgångar Tetris innan jag kunde somna.

Zelda1_2

I skogen kan ingen höra dig skjuta ditt svärd.

Några minnen handlade om The Legend of Zelda där bl a Jennie berättade att hennes pappa ritade upp hela Hyrule-världen i detalj på ett jättelikt papper för att de lättare skulle hitta rätt. Även Emma från Jönköping minns det första Zelda-spelet med värme:
Det var med detta spelet NintendoNörden i mig tog över. Det kändes som en ny spelvärld öppnades, och det roligaste var att du var tvungen att hitta allt och bränna varenda buske och putta på varenda sten för att se om du hittade mer än dina nördkompisar. Det lades många timmar med fyrkantiga ögon och Nintendotummar framför 14-tums TVn.

Mikko mindes Friday the 13th till Commodore 64 av en lite annorlunda anledning:
Min mamma var dagbarnvårdare på den tiden och ett annat stort nöje med spelet var att när det laddats klart till ungefär 50 procent, då kom det upp en bild på ett blodigt huvud med en machete i nacken, samt ett riktigt högt, skrämmande skrik. Jag själv ryckte ju till som bara den när jag råkade ut för skallen och vrålet första gången, men sedan använde jag det för att jäklas med dagbarnen. Snällt och trevligt ropade jag fram dem till tv:n och sa att titta på de fina färgerna som fladdrade. Sedan höjde jag volymen rätt kraftigt. Med fingrarna i öronen följde jag sedan de förväntansfulla barnens reaktioner. Hahahaha, vilka goda skratt jag fick!

Jag hoppas att dag-barnen inte fick några bestående men av den upplevelsen och att de faktiskt vågade närma sig en hemdator efter det där. Å andra sidan skrämde den första Ghostbusters-filmen skiten ur mig som liten och jag har varit ett fan ända sedan dess!

Men återigen, tack för alla bidrag med minnen, upplevelser och speltips. I höst kommer det fler tävlingar här på Retroguiden – det är ju trots allt inte varje år man firar 5-årsjubileum! Jag vill också rikta ett stort tack till Roligaprylar.se som var med och sponsrade med Tetris-lampan. Besök dem gärna för fler spelrelaterade prylar man bara inte kan motstå!

 

Läs också:
Berättelsen om Tetris
The Legend of Zelda

Etiketter: , , ,