Test: Amiga forever 2011

AF_Workbench_2
 

retroguiden_betyg_09Vill man spela äldre spel är emulatorer ett av de vanligare sätten. Inte bara för att det är billigare än att köpa en konsoll eller dator, utan också för att emulator-utvecklarna lägger till nya funktioner som gör plattformen lättare att använda.

En av de mest komplicerade emulatorerna du kan hitta är WinUAE. Därför är det tur att de gamla Amiga-veteranerna Cloanto erbjuder en mer konsumentvänlig version, med fullt licensierade rättigheter till Amigornas olika operativsystem. Amiga forever heter paketet som är det närmaste man kommer problemfri Amiga-emulering.

Amiga forever 2011

Till vänster: WB 1.3 Nedan: AF Player Höger: WB 3.X

Amiga forever säljs i tre versioner som innehåller olika mycket. Det är Plus edition, mellanversionen, som jag fått att testa. Den är fullt tillräcklig för de flesta då det enda som saknas från Premium-versionen är två DVD-skivor med filmklipp och intervjuer från Amigans historia.
 

Den billigaste varianten heter Value edition och riktar sig till de som vill spela lite grand, kanske för nostalgin mer än något annat, och inte har så stort intresse av att fördjupa sig i historiken kring Amigan. Här saknas exempelvis Linux-distributionen KX Light (låter en starta datorn direkt in i AmigaOS), dokument-galleriet och alla ROM-versioner efter den klassiska Kickstart 1.3.

Jag har aldrig varit speciellt imponerad av Amigans operativsystem, där hade konkurrenterna bättre idéer, men det är något visst med att köra igång Amiga forever, ladda in Workbench och börja peta runt i alla lådor. Ni som var med på den gamla goda tiden minns säkert också att en del spel bara kunde startas från Workbench och det är förstås inget som har förändrats.

Ännu roligare är det att utforska de nya Workbench-versionerna. Dessa är både snyggare och mer användarvänliga. Vill man dessutom använda lite mer moderna Amiga-program som webbläsaren Aweb är det näst intill nödvändigt att köra det under en nyare version av operativsystemet.

AF_Player

AF Playern ger dig smidig åtkomst till allt innehåll.

I Amiga forever har man också inkluderat två populära programpaket; AmiKit och AmigaSYS. Dessa är samlingar av populära Amiga-program som fungerar som en helhetslösning. Man installerar dem, kör igång och har därefter en utökad, modern Amiga-miljö att arbeta i, fullspäckad med (mestadels fria) program.
 

När det fungerar är det svårt att inte bli imponerad av Amiga forever. Även för en van användare av WinUAE framstår paketet som en sådan där oumbärlig applikation som man inte förstår hur man klarade sig utan tidigare. Men det är när allt fungerar. Då och då under testtiden har jag stött på patrull där emuleringen hängt sig eller där joysticken helt plötsligt inte fungerar. En omstart har visserligen löst dessa problem men det ska naturligtvis inte behövas. Stabiliteten är något som Cloanto behöver fortsätta arbeta med.

Spelen då, kanske några undrar? Hur är det med dom? Jodå, alldeles utmärkt. Eftersom Amiga forever använder sig av WinUAE som en plugin, fungerar därför alla spel som WinUAE klarar av för tillfället. I Plus edition följer det med c:a 200 spel och demos, i Value edition c:a 100. Dessa spel är av varierande kvalitet. Här finns välkända titlar som Ports of call, Kick off och Flight of the amazon queen, men många är indie-titlar du aldrig hört talas om och än mindre har spelat förut.

AF_Guru

Amigans legendariska felmeddelande har gjort sig påmind ett par gånger.

Detta vet man förstås om på Cloanto och därför länkar man till olika sidor som tillhandahåller gamla Amiga-spel för gratis nedladdning. Dessutom har gamla legendariska speltillverkare som Cinemaware, Factor 5 och Dream17 lagt ut sina Amiga-titlar för fri nedladdning på deras respektive hemsidor. Även en och annan CD32-titel finns att få tag på, men kom ihåg att Value edition inte stödjer något annat än Amiga 500:ns systemfiler. CD32-titlar, CDTV eller AGA-spel kräver alltså minst Plus edition.
 

De olika versionerna kostar strax under 10, 30 respektive 50 Euro vilket kan tyckas mycket när emulatorn WinUAE finns gratis. Men då ska man komma ihåg att man förutom att slippa allt krångel med konfigurering, dessutom får tillgång till fullt licensierade Kickstart- och Workbench-versioner. Jämför man dessutom med priset för en begagnad Amiga så står det klart att Cloanto ger de Amiga-intresserade riktigt bra värde för pengarna. Det här är en produkt jag gillar skarpt och det har nog aldrig varit lättare att återuppleva de gamla Amigaklassikerna som nu!

Amiga forever samt Cloantos övriga produkter hittar ni här.