Test: Amiga forever 2012

Amiga forever 2012

Recensionsexemplaret kommer från
Cloanto_button

 

retroguiden_betyg_08Amiga forever 2012 har som bekant funnits tillgängligt ett tag och jag har spenderat en hel del tid med att testköra årets upplaga. Det första jag konstaterar är att inte mycket har hänt för den spelsugne.

Tillhör du de som undrar vad Amiga forever är för något hänvisar jag till min recension av förra årets utgåva, här koncentrerar jag mig på nyheterna i årets version.

Amiga forever 2012_02

Svenska klassikern Obsession pinball från UDS.

Bland dessa hittar vi först och främst det nya editeringsprogrammet för RP9-filerna. RP9 är ett speciellt filformat framtaget av Cloanto för att på ett effektivt sätt packa rom- eller diskfiler ihop med text, bilder etc. En fil kan till exempel innehålla spelet, en omslagsbild, manualen som PDF eller text, stillbilder från spelet, spelets soundtrack och egentligen vilka andra ljud-, text- och bildfiler som helst. Så förutom att vara ett smidigt filformat blir det också grunden för en detaljerad databas där man kan bevara så mycket information om varje spel som det är möjligt.

Nu är det alltså fullt möjligt att editera dessa filer och lägga till allsköns information. Det finns givetvis en funktion för att importera eventuella spel och program man har liggandes på hårddisken. I mitt fall var det flera hundra och då visade sig importeringsfunktionen inte lika smidig. Varje gång den stöter på en fil som inte finns i databasen stannar processen upp och ber en välja ett av flera förslag. Förslagen går inte att sortera utan man kan vackert få titta igenom en lista på ibland 30-40 förslag bara för att inse att inget av dem stämmer. Så att importera mer än några stycken åt gången är ett slitsamt arbete, men å andra sidan behöver man bara göra det en gång.

Amiga forever 2012_04

RP9-editorn ger dig möjlighet att lagra all möjlig info om varje spel.

Vidare har man fixat med gränssnittet på AF-spelaren och ger nu användaren lite mer kontroll över inställningarna i emulatorn under huven (antal diskettstationer, joystick- och musportarna, MIDI-inställningar etc). Givetvis går det att med ett knapptryck få direktkontroll över emulatorn, men har man inget hum om tekniken i Amigan gör man nog bäst i att hålla sig till de förenklade kontroller Amiga forever ger.

I årets upplaga finns också det nya operativsystemet AROS samt en full emulering av Amiga-prototypen Walker. Den sistnämnda var tänkt att ersätta Amiga 1200 och skulle börja säljas i september 1996. Dessvärre blev det inget mer än två halvfärdiga prototyper innan Amiga technologies (som då ägde Amiga-märket) och dess ägare gick i konkurs. Dessa nya tillägg är alltså för den mer historieintresserade än för den spelintresserade. Även de nya intervjuerna i gallerisektionen samt på Premium edition-DVD:erna är av ett mer historiskt intresse. Det ena är en ljudfil med en intervju med RJ Mical (som bl a utvecklade Amigan, Ataris bärbara konsoll Lynx samt 3DO-konsollen), och den andra en video-intervju med Dave Haynie (f d chefsingenjör på Commodore).

Amiga forever 2012_03

Amiga 'Walker's operativsystem i aktion.

I övrigt är nyheterna få och för dem som mest är ute efter ett enkelt sätt att spela Amigaspel på så finns det få anledningar att uppgradera. Dessutom blir jag lite bekymrad när WinUAE – emulatorn man använder – fryser i bakgrunden och hela applikationen bara stannar upp. Det enda man kan göra vid de tillfällena är att tvinga fram en avslutning. Då bör man förstås känna till att WinUAE länge har haft den egenheten att om man inte stänger av emulatorn på rätt sätt så kommer den fortsätta att köra en process i bakgrunden. Detta märker man först inte och kör igång Amiga forever igen. Stöter man på samma fel några gånger i rad har man snart en hel hög WinUAE-processer som körs i bakgrunden och äter minne samt processortid. Detta behöver man göra något åt från Cloantos sida. Inte för att dessa krascher sker väldigt ofta, utan för att konsekvenserna av dem är svåra att upptäcka för den glada amatören.

Bortsett från detta har jag verkligen inget negativt att säga om Amiga forever. Har du förra årets version och bara är intresserad av att spela då och då har jag svårt att finna tillräckliga argument för ett köp. För alla andra Amiga-fantaster och retrospelare är dock Amiga forever 2012 en given investering.

Klicka här för mer information om beställning och innehåll.