Test: Amiga forever & C64 forever 2013

Amiga forever 2013_01

Recensionsexemplaret kommer från
Cloanto_button

 

retroguiden_betyg_09De nya versionerna av Amiga och C64 forever har i skrivande stund funnits ute i två månader, hade det inte varit för att min dator fått en överdos med ström så hade den här recensionen kommit ut betydligt fortare, men nu är det som det är och en fördel är att jag hunnit testa Amiga-paketet även på en gammal seg XP-dator. För numera går det ännu lättare att köra Amiga-emulering även på lite äldre datorer, men mer om det längre ned.

Inga problem att köra flera emuleringssessioner samtidigt. Om din dator orkar med, vill säga.

Inga problem att köra flera emuleringssessioner samtidigt. Om din dator orkar med, vill säga.

Som alltid med Amiga och C64 forever är detta emulatorpaket som är väl värda att köpa, det är inte tu tal om den saken. Precis som de senaste åren är det stabila program och problemen från förra årets version med att WinUAE kraschar verkar tack och lov vara ett minne blott. Den stora frågan brukar vara om det är värt att uppgradera om man köpt dem året innan. I årets upplagor har man varit ganska tydliga med att man satsat mest på nybörjarna som bara vill att allt ska fungera med ett par musklick. För att nämna några rena nyheter är det nya funktioner, enklare installation och ett mer strömlinjeformat gränssnitt man satsat på, så visst får de vad de önskar. Lägg därtill att man inkluderat WinFellow som alternativ till WinUAE-emulatorn, samt uppdaterat det experimentella operativsystemet AROS. Huruvida det är värt en förnyad licensavgift beror förstås lite på hur högt man värderar detta. Trist nog har man bara viss tid på sig att uppgradera till ett förmånligt pris och den tidsgränsen har efter vad jag förstår redan passerat. Jag tycker att det är lite svagt att inte erbjuda detta under hela året, eller åtminstone längre period än vad som är fallet idag.

Amiga forever 2013_02Den nya emulatorn WinFellow baseras på version 0.5.1 vilken släpptes så sent som i mitten av april. WinFellow har inte uppdaterats lika flitigt som WinUAE de senaste åren, version 0.5.1 är blott den andra officiella releasen sedan 2005. Emulatorn har inte heller samma breda stöd för spel och saknar fortfarande en del emuleringsbitar som WinUAE klarar av, men den ska i första hand ses som ett alternativ för de som vill köra Amiga forever på lite äldre, klenare datorer där den presterar mycket bättre än det avancerade och tunga WinUAE. Ett utmärkt komplement och den enskilt bästa nyheten i årets utgåva.

Om C64 forever skriver man bland annat i sitt pressmeddelande:
Utöver att bevara tillgängligheten till en digital kultur med tiotusentals spel, demos och andra program försöker vi att introducera dessa saker till nya generationer eftersom vi är övertygade om att detta djupare perspektiv även kan hjälpa till att ge en bättre bild av framtiden.
Och visst är det så. Dessutom kan man tillägga att genom att ge nya användare möjligheten att upptäcka friheten som kom med de gamla ”hemdatorerna” så ger man dem uppmuntran att påverka kraven på framtida OS och datorer. Här är det främst 8-bitarsdatorer som Commodore 64 som har en hel del att lära ut.

Super cars. Spelbart även på C64.

Super cars. Spelbart även på C64.

C64 forever använder sig av samma gränssnitt som Amiga-varianten vilket förstås är en fördel. Lär man sig hantera den ena så kan man hantera den andra. Emulatorn som kör i bakgrunden är WinVICE (ej att förväxlas med VICE) som är uppdaterad till senaste version (2.4.3.0). Den är stabil och gör sitt jobb alldeles utmärkt. Precis som tidigare är det också C64 forever som bjuder på det bästa spelpaketet. Här finns spelbara pärlor som Choplifter, Mario bros (jodå, Marios första egna spel portades till flera plattformar), Wizball & Lotus esprit turbo challenge. Vill man verkligen se C64:an briljera så är ”Demoscene”-delen ännu mer imponerande. Här kan både snygga och välljudande tekniska underverk från 80- till 2000-tal beskådas.

Köper man båda paketen får man tillgång till runt 25 olika datormodeller – med fullt licensierade programvaror. Det är inte illa för den nyfikne entusiasten. Dessutom meddelar Cloanto att båda paketen klarat av Microsofts krav för Windows 8-certifiering vilket känns betryggande inför en framtida uppgradering.

Klicka här för mer information om beställning och innehåll.


Läs också:

Test: Amiga forever 2011
Test: Amiga forever 2012
Test: C64 forever 2012
Amiga forever essentials