Test: C64 forever 2012

C64Forever2012_03

Recensionsexemplaret kommer från
Cloanto_button
 

retroguiden_betyg_09I retrovärlden är emulatorer ett måste om man vill köra flertalet gamla spel eller program. I sällsynta fall är detta nästan lika enkelt som det var på den ursprungliga hårdvaran, men för det mesta är det en invecklad procedur att få igång sitt gamla favoritspel. Cloanto har en smidig paketlösning när det gäller Amiga och Commodore 64. Den senaste utgåvan för den sistnämnda heter C64 forever 2012.

I C64-paketet följer det med fler klassiska, kända spel än i Amiga-ditot. Här finns sådana utgivare som Domark, Core design, Broderbund, Virgin och Ocean representerade. Bland speltitlarna trängs så pass kända namn som Chuck Rock, Mario bros, Toobin’ och Arkanoid II. Allt som allt är det strax över 100 spel som medföljer och det sammanlagda spelvärdet är mycket högre än i Amigaversionen. Räcker inte det länkar man via webbsidan till ett flertal sajter som tillhandahåller fler spel och demos.

C64Forever2012_04

Det finns gott om sevärda demos...

Även om spel, och i viss mån nyttoprogram, ligger i fokus i Forever-paketen finns det också en del för den historieintresserade. Bland annat en lång artikel från den brittiska tidningen Compute! magazine årgång 1982 som berättar ingående om den nya, spännande hemdatorn från Commodore. Den som är tekniskt intresserad kan tittare närmare på hela patentansökan för SID-chipet. Det roligaste är kanske en MP3-version av C64 Tool box, en humoristisk introduktion på ljudkassett som lär ut hur man börjar använda sin nya dator.

Bakom Cloantos fina gränssnitt återfinns emulatorn VICE. Gemensamt för den och en del andra populära emulatorer är att det kan vara knepigt att ställa in den rätt, allra helst att få joystick-emuleringen att fungera smärtfritt. Detta kunde inte vara enklare i C64 forever. Precis som i Amiga-versionen är den nedreducerad till en av- och på-knapp och fungerar din joystick eller joypad i Windows ska den fungera här också. Bara detta är skäl nog att överväga ett köp av C64 forever.

Tack vare VICE är det förstås inte bara C64:an som kan emuleras. Den som är nyfiken kan prova på en rad olika datorer från Commodore – från 1977 års PET 2001 till nyare modeller som C128:an eller Plus/4 (båda kom 1984).

C64Forever2012_01

...liksom spel förstås!

Värt att nämna är också RP9 som är ett speciellt filformat framtaget för att på ett effektivt sätt packa rom- eller diskfiler ihop med text, bilder etc. En fil kan till exempel innehålla spelet, en omslagsbild, manualen som PDF eller text, stillbilder från spelet, spelets soundtrack och egentligen vilka andra ljud-, text- och bildfiler som helst. Så förutom att vara ett smidigt filformat blir det också grunden för en detaljerad databas där man kan bevara så mycket information om varje spel som det är möjligt. För den historieintresserade retrofantasten är detta ett välkommet bidrag från Cloanto.

Självklart finns det en inbyggd editor för att ändra eller lägga till information till olika spel, liksom att lägga till spel som man laddat ned från nätet. Vill man kan man också skicka in sina ändringar eller tillägg till Cloanto för att kanske få med dem i nästa uppdatering av programvaran.

C64 forever finns i 3 versioner. Express edition är en reklamfinansierad version som är gratis att ladda ned och använda. Den saknar dock flera funktioner som till exempel möjlighet att köra i helskärmsläge, möjlighet att editera eller lägga till RP9-filer och att spara pågående spel (sk save states).

C64Forever2012_02

Den inbyggda ordbehandlaren i Commodore Plus/4.

I Plus edition är begränsningarna borta och man har full tillgång till alla funktioner. Dessutom slipper man förstås reklamen samt uppmaningarna att köpa programmet som dyker upp vid start och avslut av Express edition.

Slutligen finns också en fysisk version av Plus edition kallad Boxed plus edition. Den kan köras direkt från den medföljande CD:n, kopieras över och köras från USB eller installeras precis som den vanliga Plus edition.

Plus edition kostar 14.95 dollar och den fysiska versionen 19.95. Har man någon av de tre senaste årens utgåvor av C64 forever kan man uppgradera för en billigare peng.

Klicka här för mer information om beställning och innehåll.

Etiketter: , , ,