Tetris har fyllt 25


(Pajitnovs & Gerasimovs originalversion)

På självaste nationaldagen, i lördags alltså, fanns det mer att fira än bara vårt fina land. Den 6:e juni markerade också dagen då pusselspelens pusselspel fyllde 25 år.

Spelet nådde dock inte den stora publiken förrän Nintendo bestämde sig för att använda Tetris som sin mördarapplikation för sin bärbara spelkonsoll Gameboy drygt fem år senare.

I Sverige släpptes Tetris i Nintendos version 1990 men redan tre år tidigare kunde man spela Spectrum Holobytes Dos-version på dåtidens PC-datorer.

Tetris utvecklades av ryssen Alexey Pajitnov för den ryska datorn Elektronika 60 och tillsammans med Vadim Gerasimov (som portade spelet till PC) ägnade de de närmaste åren med att utveckla spelet.


(Den mer berömda Gameboy-versionen)

Eftersom det var svårt att sälja något privat i dåtidens Sovjetunionen spred man istället spelet gratis till vänner och bekanta. Så småningom spreds spelet utanför landets gränser och resten är en lång och komplicerad historia om girighet och rättighetsdispyter mellan flertalet mjukvaruföretag. Den berättelsen lär jag återkomma till i en specialartikel längre fram.

Nu höjer jag istället en sen skål till födelsedagsbarnet och avslutar detta inlägg med några Tetris-fakta du kanske eller kanske inte visste om:

* Tetris har sålts i ofattbara 125 miljoner exemplar i över 50 länder. Enbart Gameboy-versionen såldes i över 30 miljoner exemplar.

* Är enligt Guinness rekordbok det mest portade spelet samt det spel som har flest officiella och inofficiella versioner.

* På väg hem med flyg från sin smekmånad vägrade engelsmannen Faiz Chopdat att sluta spela Tetris på sin mobiltelefon, trots flygvärdinnornas förmaningar om att stänga av telefonen. När planet landade i Manchester arresterades Faiz och dömdes sedan till fyra månaders fängelse.