The Journeyman project 1: Pegasus prime

JourneymanProject_PegasusPrime_01

Recensionsexemplaret kommer från
button_125x41
 

retroguiden_betyg_06Pegasus prime är en slags remake på en remake. Eller förbättrad nyversion av en förbättrad nyversion om man så vill. Den förra versionen kom ut 1997 och originalet släpptes så långt tillbaka som 1992. Då låg utvecklaren Presto studios i teknologins framkant och spelet beskrevs av en del (främst Presto studios själva) som det första spelet med ”fotorealistisk grafik”. Själv minns jag bara att jag hittade spelet i någon reaback mot slutet av 90-talet men lyckades aldrig få igång det på min dåvarande dator.

JourneymanProject_PegasusPrime_03The Journeyman project är på många sätt en produkt av sin tid. FMV, riktiga skådespelare, peka/klicka-format för att nämna några saker. Sett till det sistnämnda är det också ett spel som går sin egen väg jämfört med många av de samtida konkurrenterna. FMV-inslagen är sparsamt tillagda där de gör nytta för handlingen. Inte alls i sådant överdådigt överflöd att de ätit upp både budget och utvecklingstid som kunde ha spenderats på bättre saker.  Ja, jag tittar på dig 7th Guest. Skådespeleriet lämnar en hel del att önska men det är inte det värsta jag sett och det bidrar dessutom till spelets charm och lättsamma ton. Det här är science fiction som inte tar sig själv på så stort allvar.

På 2300-talet har en vetenskapsman uppfunnit ett sätt att resa i tiden. De styrande fruktar dock att detta kan utnyttjas av skrupelfria personer och inrättar därför en särskild tidspolis. Spelaren intar rollen som Agent 5 som i spelets inledning får ett larm om att någon ändrat något i den aktuella tidslinjen. Uppdraget blir att ta sig tillbaka till förhistorisk tid för att hämta en CD-Rom med information om viktiga historiska händelser, föra tillbaka den till nutid (som dock är förändrad enligt klassisk Tillbaka till framtiden 2-logik) för att därefter låta en dator analysera och se vilka historiskt viktiga händelser som ändrats. Därefter hoppar man i tiden mellan dessa händelser tills man förhindrat de ändringar som skett. Låter väl logiskt och lättfixat?

Kanske det, om det inte visat sig att den som ändrat på tidslinjen är en kraftfullt beväpnad robot som inte tänker bli stoppad av en ynklig människa. Saker och ting kompliceras dessutom när det visar sig att självaste chefen för tidspolisen är nöjd med det liv han lever i den parallella tidslinjen och inte alls vill att Agent 5 ska ändra på något. I bakgrunden finns också den mystiska person som skickat ut roboten på sitt uppdrag och det är länge oklart vem det är och vad motivet är.

JourneymanProject_PegasusPrime_04När det gäller manuset får man ha överseende med att det inte är särskilt välskrivet. Här finns ett antal logiska luckor och plotthål som inte tål någon närmare granskning men det är ändå framställt på ett ganska charmigt sätt. Ni som fastnade för lågbudget-serien Time Trax när det begav sig vet vad jag menar. För på det stora hela är det kul att klura ut de pussel som finns och upptäcka mer av världen på 2300-talet (för att inte tala om övriga tidsåldrar). I likhet med Sierras äventyrsspel kan man dö här, och ofta med en ganska rolig text till, men till skillnad från deras spel låter Presto spelaren få starta om strax innan man dog. Det gör möjligheten att dö till något överkomligt vilket inte alltid var fallet i Sierras spel.

Med dagens mått mätt är spelet väldigt kort. Jag spelade igenom det på c:a 6 timmar och det går nog att pressa ned den tiden en hel del om man lägger manken till. Därför kan jag också ställa mig lite tveksam till priset på knappt åtta dollar. Trots det blir det ändå en rekommendation för peka/klicka-fantasterna. TJP är charmigt och hyfsat välgjort och representerar en typ av spel som verkligen inte görs längre – på gott och ont. Att tidsreseaspekten inte utnyttjats mer av spelbranschen är lite märkligt då det är något som lämpar sig otroligt väl till att bygga logiska problem med och detta passar alldeles utmärkt i spelform. Så gillar du ostig SciFi och peka/klicka-spel i ett något taffligt men charmigt paket bör du titta närmare på Pegasus prime.

 

EFTERTANKEN

Det är fint att det första spelet i serien äntligen får en vettig PC-release. Originalet var tämligen ospelbart på många datorer vilket ledde till en ”Turbo”-utgåva 1994 som i princip var en patchad version av originalet. 1997 kom nästa version, nu för första gången med tilläggsnamnet Pegasus Prime men den släpptes bara till Mac och den japanska Playstation (även versioner för 3DO, Saturn och Playstation i resten av världen var planerade). Nu får PC-spelarna äntligen spela inledningen på tidsresesagan och det får väl ses som en fin tidsmanipulering av Presto studios?

retroguiden_understreckare