The String Arcade

TheStringArcade_Cover_Art_72

Recensionsexemplaret kommer från The String arcade.

retroguiden_betyg_09Det är inte ovanligt att det görs remixar och nytolkningar av gammal, och ny, spel-musik nu för tiden men ofta brukar det ske med stilar som ligger relativt nära originalens elektronika. Visst har man hört ett och annat hårdrocksband kräma ur sig temat till Super Mario bros men stråkkvartetter har vi sannerligen inte varit bortskämda med. De som varit på pampiga konserter som Score eller Joystick vet att spelmusiken lämpar sig väl för maffiga stråkorkestrar men det är sällan man hört vad en mer intim stråkkvartett kan göra av det.

Kvartetten som gjorde det.

Kvartetten som gjorde det.

Det hela började som så mycket annat nu för tiden med en lyckad Kickstarter-kampanj med ett blygsamt mål på 6000 dollar. Initiativtagaren Dren McDonalds grundtankar har dels varit att få barn och ungdomar intresserade av klassisk musik och dels låta allt överskott gå till ett musikprojekt för barn i Alameda i USA som syftar till just detta. Dren har själv en bakgrund som spelkompositör och några av hans egna kompositioner återfinns förstås i samlingen.

Det är smått imponerande hur väl musikstyckena matchar varandra och får skivan att kännas homogen, trots att det skiljer mer än 30 år mellan det äldsta och det yngsta spelet. Man har med varsam hand plockat musikstycken från såväl olika generationer som olika plattformar och genrer och bland dessa finns retrospel som Tron (arkad-versionen), Sonic the Hedgehog 2 och Outlaws representerade liksom nyare spel som Portal 2 och Minecraft. Den enda besvikelsen infinner sig när jag lyssnar på The Legend of Zelda-temat. Koji Kondos oförglömliga toner har mixats om och vrängts ut och in ett otal gånger förut men det brukar alltid bibehålla ett visst mått av pampighet, spänning och atmosfär. Tolkningen på The String arcade har plattat till och förminskat styckets dynamik och förvandlat det till något ganska dämpat och trist. Men så är det också det enda undantaget. Resten av samlingen är utan större anmärkningar och har behållit precis lagom mycket av sina original för att de ska kännas igen samtidigt som de nya arrangemangen ger styckena en ny fräsch identitet.

Följande musikstycken ingår i The String arcade:
Grasswalk (Plants vs. Zombies)
Echos of Ecco (Ecco the Dolphin)
Ferdinand Wanders Out For a Late Night Haircut (Pettington Park)
Engii (FTL – Faster Than Light)
Sonic 2 Scherzo (Sonic the Hedgehog 2)
Outlaws Title Theme (Outlaws)
Medicated Cow Walks the Cobbled Streets with Disgruntled Goat (Ravenshire Castle)
Scurvy Scallywags Theme (Scurvy Scallywags)
Scabb Cemetery/International House of Mojo (The Secret of Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge)
Optimism For an Improvement in The John Situation
Turret Suite (Portal 2)
Minecraft Title Theme (Minecraft)
Tango Down (graBLOX)
Dance of the Space Bugs (Galaga)
The Legend of Zelda (The Legend of Zelda – NES)

Extraspår på CD-versionen:
Tron Arcade Medley (Tron Arcade)
Altered Beast Title Theme (Altered Beast)

CD:n samt den digitala versionen går att förbeställa från och med nu och ända fram till releasen den 11 februari. Som jag tidigare nämnt går allt överskott till The Alameda music project – ett kostnadsfritt musikprojekt för barn som du kan läsa mer om här.

Etiketter: , ,