Historiska datum: Metroid Prime släpps i Europa

MetroidPrime_Logo
 

När det är möjligt kommer Retroguiden någon dag varje vecka framöver att under vinjetten ”Veckans datum” bjuda på lite lättsmält historisk trivia. Det kan vara ett speciellt spelsläpp eller någon annan historisk händelse i spelbranschen som kan vara värd att lyftas fram.

MetroidPrime_02Metroid. Den av Gunpei Yokoi skapade spelserien är näst efter Mario och Zelda Nintendos kanske mest kända spelserie. Åtminstone här i väst, för i Japan har den aldrig nått samma höjder som Nintendos ovan nämnda spelserier. Det var en anledning till att man lämnade över utvecklandet av Metroid Prime till det USA-baserade företaget Retro studios.

Premiären för Samus Arans första äventyr i 3D skedde på den amerikanska marknaden i slutet av 2002. 4 månader senare, den 21 mars 2003, fick européerna äntligen prova på att bokstavligt talat kliva i Samus Arans rymddräkt och utforska den ödsliga och skrämmande galaxen. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Svenska Gamereactor gav spelet toppbetyg och skrev att ”Retro Studios har skapat det överlägset bästa Gamecube-spelet hittills”. Super Play ville inte vara sämre och menade att spelet var ”en lika fulländad 3D-tolkning av ett klassiskt 2D-koncept som The Legend of Zelda: Ocarina of Time och Super Mario 64”.